Flera äldre personer har kontaktat polisen och uppgett att de blivit utsatta för telefonbedrägerier och bedrägeriförsök. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Flera äldre utsatta för telefonbedrägerier i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har flera äldre besökt polisen i Lycksele och uppgett att de blivit utsatta för telefonbedrägerier och bedrägeriförsök.

Flera personer säger att de blivit uppringda av en person som uppgett sig komma från ett inkassobolag. Personen har sedan sagt att det skett konstiga betalningsanmärkningar på de äldres konto. Personen har sedan erbjudit sig att koppla till banken och sedan har den äldre uppmanats att göra swishöverföringar för att få hjälp att hantera situationen.

– Vissa av de äldre har då gjort överföringar, säger Maria Linné presstalesperson på polisen.

Enligt henne rör det sig om en handfull personer som blivit drabbade. Hur mycket pengar det rör sig om är oklart. Polisen vill uppmana allmänheten att aldrig göra överföringar, använda bankdosa eller bank-id när någon okänd ber dig att göra det. I nuläget är ingen person misstänkt för brotten.

Hör om hur äldre kan utsättas för bedrägeriförsök – och hur man skyddar sig:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.