Flera missförhållanden på café i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Westbrand Emilsson erbjöds att provjobba gratis på Café Göteborg i Umeå. Nu vittnar fler unga personer om gratisjobb och dåliga arbetsförhållanden på Café Göteborg och restaurangen Kungsgatan 133 i Umeå, som båda har samma ägare.

Mathias Westbrand Emilssons sms-konversation med Café Göteborg har spridits flitigt på sociala medier och upprört många. I konversationen erbjuds Mathias att komma och provjobba gratis i tre timmar men tackar nej och hänvisar till att caféet har ett kollektivavtal och inte kan använda sig av gratis arbetskraft.

Visste inte om sina rättigheter

För två år sedan sökte Viktoria Karlsson, 18, extrajobb på Café Göteborg. Hon berättar att hon fick komma och provjobba tre helger därefter. Hon fick veta att hon skulle få betalt för två av dem, men inte för den första.

– Jag gick med på det, jag förstod inte vad jag hade rätt till, säger Viktoria.

Efter de tre helgerna frågade hon hur det skulle bli med lönen. Hon kallades in på caféet och fick ett kuvert. Väl hemma öppnade hon det och fann 300 kronor. Hon hade jobbat omkring fem timmar per dag.

– Jag fattade inte vad som hänt, det kändes konstigt. Jag hörde inte av dem mer. Men jag har pratat med en som är mer fast anställd och hon sa att det kommer dit nya hela tiden, så då undrar man ju, säger Viktoria.

Ett missförstånd

Caféägaren Nadier Holmer säger att det rör sig om ett stort missförstånd.

– Det här låter jättekonstigt. Vi sysslar absolut inte med gratisjobb. Har någon inte fått lön någon gång så har det blivit fel och pengarna har betalats ut i efterhand, säger han.

Han menar att det som många uppfattat som provjobb egentligen rör sig om den två timmars genomgång av rutinerna som alla ska gå igenom. Den kvinna som hade kontakt med Mathias Westbrand Emilsson använde fel ord när hon skrev provjobb, enligt Holmer.

– Hon mår jättedåligt av det som hänt. Och vi känner oss väldigt uthängda som småföretagare. Det känns oschysst, säger han.

Fick inte jobba när hon var schemalagd

Ofelia Forsman, 20, jobbade också på Café Göteborg för några somrar sedan. Hon berättar att hon provjobbade utan lön vid två tillfällen.

– Det kändes väldigt struligt där. Jag fick plocka fimpar när jag egentligen hade rast och de kunde ringa när som helst när jag var ledig och be mig jobba. Och kunde jag inte fick jag ibland inte jobba när jag egentligen skulle gjort det. Det var många frågetecken där, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.