Under de senaste 100 åren har flodkräftan försvunnit från 97 procent av de svenska vattendragen och sjöarna, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Idag är den klassad som akut hotad i den svenska rödlistan, vilket betyder att den riskerar att försvinna från de svenska vattnen. Det största hotet mot flodkräftan uppges vara olaglig utplantering av signalkräftor.
Flyttar dem av okunskap
– Många flyttar signalkräftor av ren okunskap och vet inte vilka konsekvenser det får på sikt, säger Stefan Larsson, fiskekolog på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.
Han menar också att en del flyttar kräftorna medvetet för att de tror att den ger bättre fiske.
”Dumt och olagligt”
– Men att flytta signalkräftor till nya vatten är både dumt och olagligt, säger Larsson.
Signalkräftan är bärare av kräftpest, och tar med sig sjukdomen till sitt nya vattendrag. Flodkräftan saknar motståndskraft mot kräftpest och dör om signalkräftan sätts ut i ett vatten där den finns.
Hittills förskonat
Hittills har Västerbotten varit relativt förskonat från signalkräftor, men olaglig utplantering förekommer, enligt Länsstyrelsen. De tror att en sådan utplantering var orsaken till utbrottet av kräftpest i Umeälven 2011. Då slogs i princip hela beståndet av flodkräftor ut.
– Fler utbrott kan leda till att flodkräftan snart är ett minne blott i Västerbotten, vilket vore en stor förlust både biologiskt och kulturhistoriskt, säger Malin König, ansvarig för åtgärsprogram för hotade arter på Länsstyrelsen Västerbotten