På grund av katastrofdåligt bete flyttar nu en grupp i Rans sameby i Västerbotten. Foto: TT.

Flyttar renar till ö i havet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av katastrofdåligt bete flyttar nu en grupp i Rans sameby i Västerbotten sina renar till Holmön ute i havet utanför Umeå. Det var 70 år sen man nyttjade sina betesmarker på det sättet.

Bilfärjan Capella stävar ut från kajen på fastlandet med riktning mot Holmön. Ombord finns en lastbil som är fullastad med renar. Det har varit kallt ute de sista dygnen, isen har lagt sig och därför tar det nästan en halvtimme extra innan kapten Flodin lyckas lägga till vid Holmön. Lossningen av renarna måste gå snabbt då färjan vänder tillbaks om någon timme igen.

– Allt handlar om överlevnad och betestillgång, säger Magnus Andersson som är renskötare tillsammans med sin bror Johannes och pappa Åke i Rans sameby.

Första gången på 70 år

Det rasslar till ordentligt och klappret från renarna hörs vida omkring när de springer av lastbilen. Direkt försvinner dem ut i skogen för att söka mat.

Enligt Magnus Andersson är det här första gången på över 70 år som det finns renar på Holmön.

Måste hitta bete

Klimatet har förändrats med blidväder och kallväder om vartannat, något  som gör att renlaven fryser fast. Och det är då som renskötarna gör allt för att få bra bete till sina renar.  Att transportera renarna 20 mil på landsväg och sen genom havsisen kan vara riskfyllt men värt det.

– Holmön ger ett fantastiskt renbete, säger Magnus och tar en tugga av renlaven som han grävt fram under snön.

”Man blir rörd inombords”

– Mycket fin kvalité, den är inte ens isig. Man blir nästan lite rörd inombords när man kommer ut hit på Holmön och hittar så bra bete åt renarna. Ett bra vinterbete är själva livlinan i renskötseln, säger Magnus Andersson.

Transporterna har pågått ett par dygn men lär fortsätta hela veckan och Magnus hoppas till slut ha närmare 600 renar ute på Holmön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.