Foto: SVT

Följer barn från foster till skolåldern

Publicerad

Astma, övervikt och ADHD har de senaste åren ökat bland barn. Nu genomförs därför en stor studie i länet, som inkluderar 10 000 gravida kvinnor, för att se hur man kan förebygga vanliga sjukdomar bland barn.

Vad spelar arv och miljö för roll i ett barns första del av livet? Och hur påverkar den gravida kvinnans kost och eventuella stress barnets utveckling? Det vill barnläkarna Christina West och Magnus Domellöf på Norrlands universitetssjukhus ta reda på. Från och med i måndags erbjuder de därför alla blivande föräldrar i länet att delta i en omfattande studie. Liknande studier har tidigare gjorts internationellt, men aldrig i Västerbotten.

– Vi ska rekrytera 10 000 gravida kvinnor, i mitten av graviditeten. Sedan kommer vi att följa deras barn från fosterlivet till skolåldern, förklarar Magnus Domellöf.

Hur kommer det att gå till, rent praktiskt?

– Dels kommer vi ställa frågor till föräldrarna. Sedan kommer vi att samla in prover från barnen, från munnen och bajsprover, säger kollegan Christina West.

Studerar de vanligaste sjukdomarna

I studien tittar man på problematik som astma, allergi, fetma och skolsvårigheter –  områden där det behövs mer forskningsunderlag.

– Det är helt enkelt de vanligaste sjukdomarna vi ser hos barn, säger Magnus Domellöf.

Nu hoppas läkarna att de ska få en större förståelse både vad gäller risk- och friskfaktorerna.

– Så att vi kan skräddarsy behandlingar som kommer barnen till gagn, och kan förebygga den här typen av vanliga folksjukdomar.

Ville bidra

En familj som valt att delta i studien är familjen Holmberg-Berggren. Det fanns ingen tvekan om att vara med och bidra.

– Vi blev tillfrågade när vi skulle göra ultraljud, och då tänkte vi att det är ju jättebra att de satsar på barnens hälsa i framtiden. Så vi hoppas att så många som möjligt ska vara med i den här studien, säger Therese Holmberg Berggren.

Läkarna beräknar att det kommer ta ungefär fem år att rekrytera 10 000 kvinnorna till studien. Något som under måndagen, när studien precis dragit igång, gått som en dans.

– Ja, hittills har vi fått napp på alla vi har frågat, så det är kul, avslutar Magnus Domellöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.