Petter Nilsson säger att bakgrunden till insamlingen är det motstånd som han upplever finns bland medborgarna i Västerbotten mot bildandet av en storregion. Nilsson är ordförande för Sverigedemokraterna i länet, och dessutom ledamot i landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Umeå.
– I landstinget där jag är gruppledare har vi pratat mycket om baksidorna av storregion-bildningen, och jag tror att många människor håller med, säger Petter Nilsson.
Att beslut skulle fattas långt från medborgarna, och att samordningsvinsterna inte skulle bli så stora som beräknat, är saker som nämns som argument mot storregionen.
Folkinitiativet som Petter Nilsson innebär en namninsamling som nu drar igång, men också torgmöten i Umeå och Skellefteå. Antalet namn som krävs är 10 procent av de röstberättigade.
– Jag räknar med att vi behöver ungefär 20 000 namn i Västerbotten, det tror jag inte blir några problem att få ihop, säger Petter Nilsson.
Läs också: Få koll på Stornorrland
”Blir intressant att följa”
Statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet är däremot skeptisk till att den här namninsamlingen kommer att lyckas.
– Att det är en Sverigedemokrat som ligger bakom insamlingen kan ta död på frågan i termer av folkrörelse. Det kan nog göra människor mindre benägna att skriva på även om man kanske tycker att storregion är en dålig idé, säger Magnus Blomgren.
Han konstaterar samtidigt att Sverigedemokraterna kan tjäna på att gå först i motståndet mot storregionen i Västerbotten.
– Det blir också intressant att följa om upproren i de olika länen kommer att knytas till varandra, säger Magnus Blomgren. Under september har Folkinitiativet Rösta om Stornorrland samlat in tillräckligt många namn i Jämtland för att få till en folkomröstning.
”Inte aktuellt för oss”
Liberalerna har tidigt sagt nej till en storregion, men är inte intresserade av en folkomröstning.
– Vi har inte pratat om det, och det är inte aktuellt nu. Det är ju val var fjärde år och jag tycker att människor hellre ska engagera sig i vilket parti de röstar på än att skriva på namnlistor, säger länsordförande Ulrica Westerlund.
Peter Sedlacek (L) som är kommunförbundets ordförande konstaterar också att det inte är aktuellt att ansluta sig till folkinitiativet.
– Jag är emot folkomröstningar, och de är dessutom bara rådgivande. Vi ser ju hur det gick i Sorsele, folkomröstningsresultatet betyder ingenting, säger Peter Sedlacek.
Folkinitiativ
Folkinitiativ infördes begränsat redan 1994 som ett direktdemokratiskt verktyg för medborgare och minoritetsrupper att påverka beslut genom att tvinga fram en folkomröstning. 2011 förändrades kommunallagen så att folkiniativet förstärktes. Det krävs tio procent av de röstberättigade för att det ska bli folkomröstning, men det är svårare att stoppa för fullmäktige.