En person sitter på en stol och håller en blå tablett i sina händer. De är klädda i en mörk jacka med en insignia synlig. Rummet verkar vara neutralt inrett med en vit vägg och ett hörn av ett bord synligt i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när brandmannen Leif Jonsson i Skellefteå visar hur testet går till. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

För få män testar sig för prostatacancer – nu testas hemmaprov i Skellefteå

Publicerad

Det är för få män som testar sig för prostatacancer. Nu testas därför egenprovtagning i hemmet i Skellefteå. Förhoppningen är att detta ska erbjudas till alla män i norra Sverige.

– Det kommer bli enklare för männen att ta provet hemma, säger Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus.

För att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede erbjuds män som fyller 50 och 56 år att regelbundet lämna ett PSA-prov.

Men det är bara ungefär 46 procent som gör provet i Västerbotten. Detta vill man nu förändra genom att testa egenprovtagning för män i norra Sverige.

– Genom egenprovtagning i hemmet tror vi att de som jobbar på dagarna och dessutom har långt till sin hälsocentral kommer att lämna prov i högre utsträckning. Det blir en mer jämlik testning, säger Ove Andrén, urolog på Skellefteå sjukhus och medicinskt ledningsansvarig för organiserad prostatacancertestning.

Testas först på 100 män

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer.

Region Västerbotten och Regionalt Cancercentrum Norr har beviljats ett forskningsanslag för att testa den nya metoden för egenprovtagning i hemmet.

100 män i Västerbotten och Västernorrland får nu provta sig själva samtidigt som de parallellt lämnar ett PSA-prov på sin urologmottagning.

Nästa steg är att göra ett brevutskick med provtagningsmaterial till 450 slumpmässigt utvalda män i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen. Om studien visar att fler män testar sig blir nästa del i projektet att utöka erbjudandet till 10 000 män i norra sjukvårdsregionen.

– Vi behöver se om det också funkar i verkligheten att fler män tar sitt prov, innan det införs för alla, säger Ove Andrén,

Vad är PSA-prov?

PSA-prov är ett blodprov som mäter värdet av ett ämne som kommer från prostatan. Värdet stiger vid olika sjukdomar i prostata.

Ett PSA-värde över en viss nivå utreds för att ta reda på om orsaken är prostatacancer, eller en godartad prostatasjukdom.

PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig.

En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet

Före 50 års ålder är prostatacancer sällsynt. Efter 75 års ålder är det ovanligt att en liten prostatacancer som upptäcks med enbart PSA-prov hinner bli allvarlig.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.