Man i solglasögon framför badbryggor på Bölesholmarna i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dan Vähä, projektledare SM-veckan i Umeå, berättar om de olika problem som arrangörerna brottas med vid Bölesholmarna där tävlingarna i kanotpolo och beachvattenpolo går av stapeln. Foto: Lukas Deininger/SVT

Lågvatten i älven hotar tävlingar under SM-veckan i Umeå

Publicerad

Ovanligt många bryggor flyter i vattnet runt Bölesholmarna. Bland dessa ska det spelas beachvattenpolo och kanotpolo under SM-veckan. Men bara om det finns tillräckligt med vatten.

– Vi ligger precis i gränslandet, säger projektledaren Dan Vähä.

Över 3 000 aktiva idrottare och upp till 75 000 besökare ska inta Umeå veckan efter midsommar när SM-veckan går av stapeln. Nu är de sista förberedelser igång, bland annat på Bölesholmarna. Där visade sig att det inte är helt enkelt att arrangera tävlingar i rinnande vatten.

Vattenfall som styr över vattennivån

För att kunna köra tävlingar i beachvattenpolo behöver vattnet vara minst två meter djup. Då Vattenfall några kilometer uppströms fyller upp vattenreserverna vid Stornorrfors-kraftverket släpps väldigt lite vatten mot Bölesholmarna.

– Vi har varit i kontakt med dem och frågat om de kan ha ett jämt flöde under dessa dagar, men det gick inte, säger Dan Vähä.

Vattenfall uppger i ett mejl till SVT att man inte känner till någon förfrågan kopplat till tävlingarna.

Uppmaningen: ”Lämna bilen hemma”

Ett omtalat ämne inför SM-veckan är trafiksituationen i centrala Umeå som redan nu är anspänd på grund av byggarbeten.

Triathlon och cykeltävlingarna på torsdag kommer att arrangeras på den så kallade ”Citybanan” rakt genom centrum och många avspärrningar kommer att byggas upp.

– Använd inte bilen under torsdagen. För ni kommer inte att kunna ta er ut. Gå eller cykla, är Dan Vähäs uppmaning till alla boende i centrala Umeå.

Hör projektledaren Dan Vähä berätta om ännu ett problem med vattnet runt Bölesholmarna och vad han ser mest fram emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.