Hans Lindberg (S), Umeå om det skarpa tonläget kring Sveriges beredskap: ”Förstår att folk studsar”. Foto: Erik Abel/TT

”Förbered dig för krig” – så reagerar kommunalråden i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén har riktat en tydlig uppmaning till svenskarna – förbered dig för krig. Hur agerar och reagerar några av Västerbottens kommunalråd på uppmaningen? Läs svaren här.

Hans Lindberg (S), Umeå:

Hur reagerar du på uttalandet om att vi ska förbereda oss på krig?

– Det här är ingen ny fråga, vi har jobbat länge med att kommunen ska bli mer robust. Vi har byggt upp en säkerhetsavdelning och gått igenom alla styrdokument.

– Jag förstår att folk studsar över uttalandet, det gör jag också. Det här är ett nytt läge som ingen upplevt i modern tid.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi ska växa och ha mer övningar. I morse styrde jag upp att alla i kommunstyrelsens arbetsutskott ska få en särskild dragning om beredskapsnivån i kommunen.

– Det är kommunens ansvar att alla verksamheter ska fungera om det blir krig, vi planerar för det.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Se till att ni kan klara er om vi blir utan ström och vatten, eller om man inte kan köpa mat. Se över hemmet. Det kanske inte är så dumt att buffra lite torrprodukter och fylla vattendunkar.

Lorents Burman (S), Skellefteå:

Hur reagerar du?

– Jag reagerar inte med oro. Det är inte så att någon situation har uppstått i helgen. Ordval och rubriker senaste dagarna är väldigt hårda och skrämmande. Vi är väl medvetna om den situation som råder i Europa idag.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi stärker de säkerhetssystem vi har i kriser, det har vi gjort länge. Cyberattacker, energi, vatten- och avlopp och logistiksystem behöver fungera.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Man ska inte behöva gå och vara orolig. Däremot ska man tänka på hur förberedd man är i vardagen om det uppstår en situation av något slag.

Roland Sjögren (KD), Lycksele:

Hur reagerar du?

– Det är tufft. Vi har under lång tid förberett oss men nu går man på väldigt konkret och det är inget man vill höra.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi jobbar med beredskapsfrågor, krigsplacerar personal och gör inget akut för stunden. Vi har förberett oss i flera år och är långt fram i planeringen.

Vad är din uppmaning till invånarna?

Man kan inte säga att man inte ska vara orolig. Det blir bara trams. Samtala med nära och kära och prata om det som känns jobbigt. Det här kommer inte som någon överraskning, vi har goda samarbeten och står inför ett Nato-medlemskap.

Foto: Lukas Deininger/SVT

Christina Lidström (M), Bjurholm:

Hur reagerar du?

– Tongångarna är inget nytt. Jag tänker att man känner sig mer trygg nu med att prata om hur det verkligen är.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi har suttit idag och diskuteratt vissa säkerhetsfrågor. Vi kom in på det som blivit sagt i Sälen (under rikskonferensen Folk och försvar reds. anm).

– Vi har haft en återkoppling kring hur det gick i verksamheten när det blev väldigt kallt förra veckan. Det var ett speciellt läge – men verksamheten har fungerat. I kommunledningen planerar vi för hur vi ska kunna möta extremväder och andra situationer.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Hör av er till kommunledningen om man är orolig.

Mathias Haglund (S), Vindeln:

Hur reagerar du?

– Det sker en allmän förstärkning av läget och vi försöker se vad vi kan göra. Jag kan förvånas över att statsmakterna inte skickat de här signalerna tidigare och inom fler områden.

– Det är bra att man uppmärksammar frågan. Jag var emot att man avskaffade den allmänna värnplikten. Ska vi vara oroliga så är det i så fall för olika typer av sabotage och terroristattacker.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi gör väldigt mycket. Vi fick en genomgång av beredskapsläget innan jul. Det sker ett djupgående arbete inom kommunens alla delar. Det var länge sedan vi jobbade så systematiskt som vi faktiskt gör nu.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Man kan engagera sig på olika sätt i frivilligföreningar, hemvärnet eller civila organisationer. Hela samhället kommer att behöva jobba med de här frågorna. Bli en del av helheten, ställ upp och var aktiv.

Lennart Gustavsson (V), Malå:

Hur reagerar du?

– Vi måste förändra och förbättra vår beredskap. Vi blev till exempel utan diesel i Malå i fredags efter kylan. Det visar att samhället kan vara skört. Min rädsla är inte i första hand krig, vi måste öka vår beredskap.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi bygger upp den civila beredskapen. Personal får utbildning och vi gör en översyn där vi ser till att vi har reservkraft. Vi går ut med information till invånare och ser över våra känsliga verksamheter som omsorg och skola.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Ta hand om varandra. Vad som än händer så får vi inte glömma bort mellanmänsklig samverkan.

Madelaine Jakobsson (C), Nordmaling:

Hur reagerar du?

– Det är inte en helt ny tanke. Vi har träffat försvaret i länet och jobbar med hur vår beredskap ska funka. Det är bra att man säger rakt ut hur det är. Vi har inte erfarenheten i Sverige att vara förberedda på en krigssituation. Folk kanske tar det på större allvar nu.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi jobbar med vår beredskap på samma sätt som vi gjort länge.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Vi kommer alla att behöva hjälpas åt för att det ska finnas en beredskap. Det såg vi inte minst när vi fick extrem kyla förra veckan.

Foto: Anders Öhlund/SVT

Kjell Öjeryd (V), Sorsele:

Hur reagerar du?

– Det låter allvarligt. Från min position undrar jag vilken roll vi har? För att höja beredskapen behöver kommunerna mer pengar, allra helst de små. Vi har det tufft som det är med våra budgetar.

Vad gör du nu som kommunalråd?

– Vi resonerar mycket i kommunen. Vi har haft en kall period som vi sett konsekvenser av. Vi måste se till att saker funkar i händelse av längre strömavbrott, till exempel.

Vad är din uppmaning till invånarna?

– Vi ska inte rusa. Kriget kommer inte genast. Jag vill mana folk att försöka se över sin egen beredskap.

Ulrik Dahlgren (S), Storuman:

Hur reagerar du?

– Jag konstaterar att vi har ett förändrat världsläge som kräver att det allmänna och den enskilde funderar kring sin beredskap för en sådan situation.

Vad gör du nu som kommunalråd?

Från kommunalt håll systematiserar vi vårt beredskapsarbete, vi skyddar det vi gör och den information det skapar. Vi samarbetar med övriga inblandade organisationer och vi finns alltid här för frågor från allmänheten.

Vad är din uppmaning till invånarna?

Medborgare ska känna sig trygga i vår kommun. Du som enskild har ett ansvar att se över din egen beredskap i det egna hemmet att klara kriser då samhällsservice stundtals störs. Vi ska också vara medvetna att det finns de som försöker skapa oro och splittra oss. Jag vill att ni inte hjälper dom, tänk på vad ni lägger upp och vad ni delar för information på nätet.

Överbefälhavare Micael Byden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överbefälhavare Micael Bydén anser att Sverige inte är tillräckligt förberedda för konsekvenserna av en krigssituation. Foto: Rickard Collsiöö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.