Patient i Västerbotten fick bestående skador efter vårdmiss

Publicerad

Brister i kommunikationen kring vården ledde till att en patient i Västerbotten fick bestående ryggskador.

Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Patienten som sökte vård på ett sjukhus i Västerbotten visade tecken på infektion i ryggkotorna. Personen fick en antibiotikabehandling och genomgick ett flera olika kontroller. När remissen för röntgen var skickad bedömdes den inte vara tillräckligt allvarlig för att göra en akut röntgen.

Den muntliga kommunikationen uteblev och undersökningen fördröjdes till morgondagen.

– Ytterligare kommunikation skulle behövts för den här patienten både muntligt och i det skriftliga underlaget, säger Sofie Jacobsson, chefsläkaren som anmält händelsen.

”Beklagligt”

Under natten försämrades patientens tillstånd och operationen genomförs efter magnetröntgen. Dock fick patienten bestående skador. Trots rehabilitering återfår patienten inte sina huvudsakliga funktioner.

Ärendet har även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt Lex Maria.

– Jag tycker det är beklagligt att det inträffar, det har fått en väldigt påtaglig påverkan på patienten och möjligheterna att bli återställd försämras ju längre tiden går, säger Sofie Jacobsson.

Regionen uppger att de har vidtagit åtgärder för att förhindra att detta upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.