Tre forskare i labbrockar arbetar i ett laboratorium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan vi slippa matförgiftningar i framtiden? – här svarar doktoranden Jonas Segervald på tre frågor om den nya metoden. Foto: Jan Färingö/SVT

Forskare i Umeå kan hitta bakteriesporer i livsmedel och på sjukhus med superkänslig metod

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en mycket känslig metod för att upptäcka bakteriesporer. Dessa kan överleva extrema förhållanden och orsaka både matförgiftning och infektioner.

– Tekniken kan förbättra möjligheten att tidigt identifiera bakteriesporer, vilket är viktigt för både livsmedelssäkerhet och sjukvård, säger doktoranden Jonas Segervald.

Metoden går ut på att med hjälp av guldnanostavar och laserbaserad teknologi förstärka signalen från en unik molekyl som finns i sporer. Tekniken möjliggör identifiering av ytterst små mängder av kemiska ämnen – ända ner på molekylnivå.

– Det är förstås ett stort steg att gå från labbmiljö till en användbar produkt, men förhoppningen är att vi kan utveckla en sensor som är skräddarsydd för ett specifikt ändamål, som till exempel mejeriindustrin där det är viktigt att upptäcka skadliga sporer i tid, berättar Jonas Segervald.

Expertis från olika områden

Han är doktorand på Institutionen för fysik på Umeå universitet, och studien är ett tvärvetenskapligt samarbete där expertis inom biofysik och nanovetenskap kombinerats.

De två centrala forskarna i arbetet är Jonas Segervald, som har lett utvecklingen av sensorsystemet, och Dmitry Malyshev som bidragit med sin expertis kring bakteriesporer.

”När molekyler från bakteriesporer kommer nära guldnanostavarna förstärks deras signal kraftigt under laserbelysning. Denna förstärkning, som kan vara miljontals gånger, gör det möjligt att upptäcka även mycket små mängder av bakteriesporer”, berättar Jonas Segervald. Foto: Jonas Segervald

Vad är bakteriesporer?

Bakteriesporer är en av naturens mest motståndskraftiga organismer. Vissa bakteriesporer, som till exempel sporer av mjältbrandsbakterier, kan överleva i tusentals år genom att gå i dvala.

Bakteriesporer kan överleva extrema miljöer som vanligtvis dödar bakterier, inklusive kokande vatten, vanliga desinfektionsmedel och strålning.

Deras tålighet och förmåga att återaktiveras när förhållandena förbättras gör dem till ett stort problem inom sjukvård, jordbruk och livsmedelsproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.