En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen föreställer en nattlig snölandskap med stugor upplysta av varma ljus under en spektakulär norrsken. Den högra sektionen visar en person som står i ett fönster med utsikt över en sjö och fjäll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare ska kartlägga personer som Christina Wikström, som är skriven på ett ställe men jobbar på ett annat. Foto: SVT

Forskare i Umeå ska kartlägga ”osynliga invånare” – distansarbetare syns inte i statistiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter pandemin arbetar allt fler på distans men exakt varifrån de jobbar vet man inte. Forskarna kallar dem för ”osynliga invånare” eftersom de inte syns i statistiken.

Umeåforskaren Dieter Müller ska nu kartlägga distansarbetarna.

– Jag vill hitta så kallade ”zoomstäder” för att kartlägga distansarbetare som betalar skatt till en annan kommun, säger Dieter Müller.

Pandemin förändrade arbetsmönstret för arbeten som inte kräver fysisk närvaro vilket har fortsatt även efter pandemin då många jobbar på distans via zoom.

Nu ska forskaren Dieter Müller kartlägga var dessa personer befinner sig. De ska undersöka hur fritidshus och landsbygdsområden med bra internet och natursköna miljöer blivit nya nav för distansarbete, så kallade ”Zoomtowns.”

distansarbete

Ifrågasätter skattesystemet

Med studien ifrågasätter Dieter Müller att skattesystemet är baserat på att hushåll bor på en fast plats – var vi är skrivna någonstans.

– Är det rimligt när folk befinner sig någon helt annanstans, eller borde vi fundera på att fördela skatterna på ett annat sätt när vi befinner oss på andra platser, säger Dieter Müller.

”Osynliga människor”

Människorna som jobbar på andra orter kallas av forskarna ”osynliga människor”, eller ”osynliga invånare” eftersom att de inte syns i statistiken.

Genom att analysera mobildata ska det ge en mer tydlighet om var människor befinner sig.

– Det är egentligen bara punkter som rör sig – vi vet inte mer om punkterna, därför måste vi senare koppla punkterna till annan information, säger Dieter Müller.

Inomhus i en lång och ljus korridor med växter längs väggarna. Två personer går mot varandra, den ena bär en gul jacka och har långt hår, den andra har en svart outfit. Det finns möbler, inklusive en rund träbord och en svart soffa, längs med väggarna. Belysningen är mjuk och ger en varm atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Dieter Müller tror att vissa orter, exempelvis turistorter kommer visa sig att vara zoomstäder. Foto: Jan Färingö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

distansarbete

Mer i ämnet