Foto: SVT.

Forskare: Trähus skapar jobb i glesbygden

Publicerad

Byggande av hus i trä istället för annat material kan ge stora klimatmässiga fördelar och det skapar också jobb i glesbygden. Nu vill forskarna även att ännu fler hyreshus ska byggas i trä.

Hela Sundsvall och Umeå stad brann upp samma sommardag i juni för nästan exakt 129 år sen. Det mesta var träkåkar. Det här gjorde att byggandet av flervåningshus i trä förbjöds ända fram till 1994. Sen kom nya EU-regler som gjorde att trähusbyggandet för fler än en familj återupptogs.

– Det har varit en process under de här senaste tjugo åren och man kan säga att vi nu står i en situation där vi mer är beredda att på bredden bygga flerfamiljshus i trä, säger Staffan Brege som är professor i industriell marknadsföring vid Linköpings universitet.

Tror på många fördelar

Han menar att fördelarna med flervåningshus i trä är många. Dels så blir det 40 procent mindre koldioxidutsläpp under byggtiden om man använder trä istället för betong och så binder träet koldioxiden i upp till hundra år. Men ett trähusbyggande ger också andra effekter menar Staffan Brege.

– Om man flyttar från överhettade byggstituationer i storstäderna ut på landet med fabriksproducering så flyttas automatiskt arbetstillfällena från storstäderna till landsbygden, säger han.

Och nu tror han att det är möjligt att femtio procent av alla hyreshus kommer att byggas i trä i framtiden.

– Det skulle bara krävas ytterligare en investeringsinsats av samma karaktär som vi upplever för tillfället så skulle vi nå målet femtio procent flerfamiljshus tillverkade i trä. Det tror jag ser helt relistiskt ut, säger Staffan Brege.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.