Christina West, forskare och överläkare vid institutionen för klinisk vetenskap på Umeå universitet. Foto: SVT

Forskare vill kartlägga 10 000 barn från fosterstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges största forskningsprojekt om barnhälsa bedrivs på Universitetsjukhuset i Umeå. Syftet är att förebygga astma, allergier, övervikt och kognitiva beteendestörningar som exempelvis ADHD.

Northpop skulle ju kunna vara en norrländsk musikfestival, men det är det inte alls, för Northpop står för norr och population och är namnet på ett stort forskningsprojektet om barnhälsa.

1600 familjer i Umeåområdet ingår och projektet ska sen utvidgas till att innefatta fler delar av Västerbotten. Målet är 10 000 familjer.

Följer från fosterstadiet

Studien följer barn från fosterstadiet till skolstarten och genom prover på barnen och intervjuer med föräldrarna försöker forskarna hitta riskfaktorer för sjukdomar som allergier, astma, fetma och ADHD.

Christina West, forskare och överläkare vid institutionen för klinisk vetenskap på Umeå universitet, menar att tidigare forskning visar att en den bakteriella sammansättningen i mag-tarmkanalen kan vara av stor betydelse.

– Dom mikrober och bakterier som finns i mag-tarmkanalen kan kommunicera med vår ämnesomsättning, vårt immunförsvar och påverkar också kommunikationen mellan magen och hjärnan. Det är en faktor som vi studerar väldigt noggrant i den här studien, säger hon och fortsätter:

– Sen är det ju andra omgivningsexponeringar som vi intresserar oss för också, säger Christina West, forskare och överläkare vid institutionen för klinisk vetenskap på Umeå universitet.

Tecken på ökning

Det finns tecken på att astma, allergier och övervikt och kognitiva sjukdomar som ADHD ökar bland barn och genom Northpop-projektet hoppas nu forskarna kunna upptäcka samband mellan sjukdomar och den miljö barnen växer upp i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.