Professorn Anna Överby Wernstedt håller i en modell av TBE-viruset på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn Anna Överby Wernstedt visar upp en modell av TBE-viruset. Hör henne berätta om forskningen som kan leda till ett botemedel på sikt. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Forskaren Anna i Umeå vill hitta botemedel mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Det finns vaccin mot TBE men ännu inget botemedel – det vill professorn Anna Överby Wernstedt och hennes forskarteam från Umeå ändra på. Genom avancerade molekylära tekniker och försök på möss hoppas man på ett genombrott de närmaste tio åren.

TBE-fallen ökar i Sverige och förra året smittades nästan 600 personer.

– Det är väldigt mycket, särskilt med tanke på att mellan 30 och 50 procent av dessa inte blir helt friska efteråt, säger forskaren Anna Överby Wernstedt.

Första fallet i Västerbotten

Mio från Hörnefors är den första som fått TBE efter att ha blivit smittad i Västerbotten. Han kämpar nu för att återhämta sig.

De flesta blir friska igen, men hos en tredjedel leder viruset till en inflammation i hjärnan, vilket kan orsaka koncentrationssvårigheter, huvudvärk och förvirring.

– Vi ser ingen minskning av antalet fall. Fästingarna sprider sig norrut och TBE poppar upp i nya områden, säger Anna Överby Wernstedt.

Hoppas på genombrott om tio år

Hon och hennes forskarteam studerar TBE-virusets väg in i hjärnan och hur kroppens försvar agerar. Målet är att kunna bidra till utvecklingen av läkemedel mot sjukdomen.

– Vi behöver veta hur vi ska lindra de efterföljande konsekvenserna av infektionen, säger hon.

TBE – fästingburen hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Där orsakar viruset en inflammation. Symtomen kommer då ungefär en vecka efter att tidiga symtom såsom muskelvärk och trötthet försvunnit.

De senaste åren har spridningen av TBE ökat både i Sverige och i övriga Europa. I Sverige finns TBE framför allt i södra och mellersta Sverige. Allra vanligast är viruset i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälaren.

Källa: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.