Statistiken visar att kvinnor generellt utför en timme mer obetalt arbete hemma jämfört med sina män. Foto: TT

Kvinnor gör fortfarande mest hemma

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige är ett av väldens mest jämställda länder är det fortfarande stora skillnader mellan män och kvinnor, inte minst i hemmet.

– Vi lever inte jämställt, säger Sandra Lindström, psykolog och föreläsare.

Idag 2018 är det fortfarande kvinnor som tar ut mer föräldraledighet, vabbar när barnen är sjuka och tjänar mindre än männen.

Dessutom visar statistiken att kvinnor generellt utför en timme mer om dagen obetalt arbete hemma jämfört med sina män. Det kan handla om sådant som städning, matlagning eller läxläsning med barnen.

”Män får beröm för små insatser”

Enligt psykologen och föreläsaren Sandra Lindström från Skellefteå, som just föreläser om hur vi kan hur vi kan få en mer jämställd vardag, beror den ojämna fördelningen på att det är olika måttstockar för kvinnor och män.

– Män får i princip beröm för att göra ganska små insatser, medan det för kvinnor tas förgivet. Måttstockarna gör också att vi pratar som att vi är jämställda och som att vi tycker att det är väldigt bra med jämställdhet. Men sedan hittar vi alltid skäl till varför det inte fungerar för just oss att göra jämställdheten i praktiken, säger Sandra Lindström.

Vill att frågan ska drivas politiskt

Enligt Lindström är det inte bara i våra hem utan också i samhället i stort som kvinnor och män måttas olika och när en person tar på sig för mycket ansvar ökar risken för stressrelaterad ohälsa. Därför menar Lindström att frågan måste lyftas och drivas politiskt för att vi ska uppnå jämlikhet på riktigt.

– Vi lever inte jämställt och när vi pratar som om vi gör det, så blir det ett hinder för att faktiskt jobba med förändring. Jag tror att vi måste börja se på jämställdhet som något vi aktivt gör. Det är inte ett mål som man kan bocka av, utan det är något som vi aktivt måste jobba med hela tiden, säger Sandra Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.