Rödäng, Västerslätt och Haga var de områden i Umeå som drabbades hårdast av omfattande översvämningar hösten 2020.
Djupbäcken som rinner igenom Haga och Tvärån som delar Rödäng och Västerslätt är sedan dess de högst prioriterade områdena kopplat till översvämning. Kortsiktiga insatser, exempelvis att pumpa eller rensa ur ån har knappt gett någon effekt.
– Det som är svårt med kortsiktiga åtgärder är att det få riktigt kraftfulla åtgärder som verkligen löser problemet. Det är i princip omöjligt, säger Karin Isaksson, teknisk chef på Umeå kommun.
Tvärån kan bli två meter djupare
Kommunen har sedan gjort utredningar om vilka åtgärder som hade kunnat minska risken, men alla utredningar kommer till samma slutsats. Det krävs en rad olika åtgärder.
Ett av förslagen skulle innebära att kommunen gräver ut Tvärån så att den blir upp till två meter djupare. Högre vallar har utretts, men de löser inte problemet.
I klippet ovan förklarar Karin Isaksson varför det är så.
Nya utredningar väntas vara klara under hösten
För att gå vidare med olika åtgärder som beslutsunderlag gjordes nya utredningar för båda bäckar som väntas vara klar i slutet av oktober. En av anledningarna varför det dröjer så mycket är att konsekvenserna av tänkbara åtgärder måste utredas mer noggrant.
– Vi vill inte ha en torrlagd älvfåra 320 dagar om året, säger Isaksson.
Behöver man vara orolig som boende på Rödäng eller de andra områden när åtgärderna dröjer?
– Det är svårt att svara på men man kan aldrig garantera att det här inte ska påverka någon, säger hon.
I klippet ovan berättar Karin Isaksson vilka åtgärder kommunen tänker sig att vidta för att minska risken för översvämningar.