Förväxlade prover – kvinna i Västerbotten opererades i onödan

Publicerad

En kvinna i Västerbotten fick en del av bröstet bortopererat eftersom man misstänkte cancer. Senare upptäcktes att hennes prover förväxlats med en annan kvinna.

– Det är väldigt tråkigt och ska inte hända, säger Bengt Andersson, chefläkare i Region Västerbotten.

Två patienter utreddes för misstänkta bröstförändringar. Vävnadsproverna förväxlades vilket resulterade i att kvinnorna fick fel besked och fel behandling.

Enligt Region Västerbotten skedde förväxlingen mellan kvinnornas prover inne på laboratoriet.

– Proverna har förväxlats på något sätt. Man hade berett proverna nära varandra i tid. Det handlar om den mänskliga faktorn, säger Bengt Andersson, chefläkare i Region Västerbotten.

Fel besked – opererades i onödan

Den ena kvinnan fick besked om att förändringarna var ofarliga, men sedan visade andra undersökningar och röntgen att det inte såg bra ut.

– Hon opererades därför, men man tog inte bort tillräckligt, och hon fick opereras ytterligare en gång, säger Bengt Andersson.

Den andra kvinnan fick veta att förändringen var elakartat – trots att den inte var det.

– Patienten fick fel besked. Hon opererades och man tog bort förändringarna i bröstet, som det visade sig i onödan, då förändringarna var godartade.

Regionen: Ska inte upprepas

Hur har de inblandade kvinnorna tagit det här?

– Det har fått information och jag hoppas de förstår vad som har hänt och att sånt här tyvärr kan inträffa trots att alla gör sitt bästa för att undvika det. Vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas, säger chefläkaren.

Region Västerbotten har utrett fallet och händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.