Till vänster: Bild på hemlös person som bäddar bakom sopkärl i Skellefteå. Till höger: Jenny Åkerlund, kvinna i 50-årsåldern med brunt hår och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om situationen för hemlösa i Skellefteå, och hur det går med bostadsprojektet ”Bostad först”. Foto: SVT/Patrik Samuelsson/Anders Öhlund

Kommunalt bostadsprojekt i Skellefteå ger resultat – en hemlös har fått bostad

Publicerad

I sommar startade Skellefteå kommun projektet Bostad först, en satsning för att hjälpa personer i hemlöshet till en varaktig bostad. En hemlös har redan fått bostad och i höst väntar ett tiotal till på att få en bostad.

SVT har tidigare rapporterat om hur bostadsbristen drabbar hemlösa i Skellefteå som tvingas sova bakom sopkärl. I Skellefteå finns idag drygt 15 hemlösa och 200 som har sociala kontrakt för sin lägenhet. Vissa kan ha bott uppemot tio år på sociala kontrakt.

– När det har blivit svårt för gemene man att få bostad så har det naturligtvis blivit ännu svårare för dem som har problem med ekonomi, psykisk ohälsa, missbruk och annat, säger Jenny Åkerlund, enhetschef på socialförvaltningen i Skellefteå.

En miljon till projektet

Det är Socialstyrelsen som gett Skellefteå kommun en miljon kronor till bostadsprojektet. Även Vilhelmina och Umeå har fått pengar för att dra i gång en liknande verksamhet.

I klippet: Hör mer om situationen är för hemlösa i Skellefteå, och om förhoppningen med projektet ”Bostad först”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.