Mängden skador inom svensk friidrott de senaste åren oroar många inom sporten. Läkare ser förslitningsskador på 15-20 åringar och talar om en dramatisk ökning. Nu slår företrädare för Sveriges Friidrottsgymnasier larm och säger att dagens friidrottselever har mycket sämre allmän-fysik och grund-kondition än vad de hade förr om åren. Något som de tror bidrar till alla skador.
Företrädare för Sveriges Friidrottsgymnasium slår nu larm om att de ungdomar som idag kommer in på landets friidrottsutbildningar har sämre fysik och sämre kondition än sina föregångare på åttio och nittiotalet. Någonting som också tros leda till fler skador.
Grundfysiken har försämrats
– När man elitidrottat så är det verkligen inte hälsosamt. Det är ju för att bli så bra som möjligt och ibland går det över gränsen. Det går inte att göra så mycket åt det. Man får bara hoppas att man håller, säger eleven Jennifer Hemström.
Jennifer Hemström dras med en ryggskada sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka. Skadan fick hon i samband med den spjutkastning som hon tränar på friidrottsgymnasiet i Umeå. Av sju tillfrågade tränare på Sveriges riksfriidrottsgymnasium anser sex av dem att elevernas grundfysik märkbart försämrats de senaste tio till femton åren. Det kan i sin tur leda till ökad skaderisk.
– Man märker att man får ta det betydligt lugnare. Nu för tiden är det bara tredje och sista året som tränar på elitnivå, säger Niklas Lindskog, tränare på Riksfriidrottsgymnasiet Umeå.
Flera elevers elitkarriärer försenas alltså med flera år eftersom tränarna nu måste ta större hänsyn till den försämrade fysiken.
Fler unga drabbas
Också på ortopedkliniken i Umeå ser man hur allt fler unga tjejer drabbas av skador, då framförallt korsbandsskador som kan ge stora problem senare i livet. Dom jobbar nu med ett unikt forskningsprojekt där Riksidrottsgymnasiets elevers fysiska förutsättningar kartläggs. Och ifall tränarnas farhågor visar sig stämma så kan det vara allvarligt.
– Vi kommer framför allt inte att få fram så många talanger och stora idrottsstjärnor. Sen är det också stor risks att eleverna kan skada sig och rent samhällsekonomiskt så är det katastrof, säger Per Jonsson, ortopedkliniken Umeå.