Genrebild. Varroakvalster, som utgör ett stort hot mot biodlingar, har nått Västerbotten. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fruktat kvalster har nått länet – hotar bisamhällen

Uppdaterad
Publicerad

Det fruktade varroakvalstret har hittats hos biodlare i Umeåregionen. Nu manar forskare alla biodlare att behandla för att undvika en epidemi.

Under många år har Västerbotten varit förskonat från varroakvalstret. Men nu har man hittat kvalstret i flera samhällen med honungsbin i Umeåregionen, vilket P4 Västerbotten var först med att berätta.

Forskaren Natuschka Lee, forskare vid Umeå universitet, menar att det är viktigt att informationen går ut så att samtliga länets biodlare kan påbörja behandling innan det är för sent.

– Varroakvalstret är som en jättestor fästing som skapar stora sårskador på bina, det är som om vi människor fick en fästing stor som en hand. Den sprider även otäcka virus som drabbar bina, säger Natuschka Lee.

”Oroliga att det finns ett mörkertal”

Kvalstret finns idag utspritt över hela världen, men delar av Norrland och hela Västerbotten har varit förskonade.

Virusen som sprids ska inte drabba människor men kan få bisamhällen att kollapsa. Nu manar Natuschka Lee alla länets biodlare att innan vintern behandla sina samhällen med oxalsyra, som beskrivs som den skonsammaste behandlingsmetoden i kampen mot kvalstret.

– Vi är oroliga att det finns ett mörkertal, så det är viktigt att alla behandlar innan vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.