Inför påsken är det hektiska dagar för ägghandlare i länet. Men även om kunderna ökar redan två veckor innan påsk, kan inte hönorna som värper ett ägg per dag öka takten.
– Hönorna bryr sig inte om det är påsk, jul eller midsommar. För dem finns ingen låg- eller högsäsong, säger Stefan Karlsson på Bohmans hönseri i Jörn.
Emelie Löfgren, ägare av Tavlegårdens ägg i Yttertavle utanför Umeå, säger att påsken är en hektisk vecka, även om det inte är lika fullt upp som vid jul.
– Allt kommer gå åt, det kommer nog vara tomt redan på långfredagen, säger Emelie Löfgren.
Säljer ägg från gårdsbutik
Emelie Löfgren har en gårdsbutik där hon säljer olika typer av ägg. Stora, små och vissa ägg som hönorna värpt samma dag. Vilket uppskattas av kunder.
– Vi har väldigt mycket kunder som vill handla direkt från producent och värna om det lokala, säger hon.
Äggbrist – då importeras mer
Svenskarna äter 70 miljoner ägg under påskdagarna, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Köper man inte lokalproducerade ägg importeras äggen framförallt från Finland, Danmark och Holland.
Förra påsken var det äggbrist, men för att säkerställa äggbehovet har man säkrat upp med mer importerade ägg.
– Äggbristen ser ut som förra året, men nu har vi sett till att importera så att äggbehovet tillfredsställs, säger Marie Lönneskog Hogstadius på branschorganisationen Svenska Ägg.
Livsmedelsverket avråder från att äta råa ägg som producerats utanför Norden, med risk för att det kan finnas salmonella i äggen.