När Örnsköldsviks kommun skulle in i nya lokaler hängde Umeå universitet på. Hälften av personalen flyttade in i ett traditionellt kontor och andra hälften i ett nytt aktivitetsbaserat kontor där personalen kan sitta på en pilatesboll eller promenera på ett band medan de läser.
– Vi hade hoppats att fler skulle använda gåbandet men det vi ser är att de som börjat använda det tycker jättemycket om det, säger Metter Harder, arkitekt från arkitekthögskolan i Umeå.
Läs även: ”Ledningen har sagt att friskvård är jobbigt”
Människan skapt för variation
En aktiv arbetsplats är intressant för forskarna, eftersom allt fler arbetar på kontor eller vid en dator, vilket innebär att hälsoriskerna ökar. Det handlar till exempel om diabetes och hjärt- kärlsjukdomar, men forskarna vet ännu inte var gränsen går för för ohälsosamt stillasittande.
– Vi har mycket att utforska här. Människan är skapt för variation och framtidens kontor bör främja variation, säger Lisbeth Slunga Järvholm, som arbetar vid miljö- och yrkesmedicin vid Norrlands universitetssjukhus men även vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Djupt rotade vanor
Skillnaderna mellan kontoren är ett perfekt jämförandematerial för forskarna. Efter ett års studier börjar de nu få en fingervisning om att djupt rotade vanor hindrar många anställda att utnyttja möjligheterna i det nya huset.
– Vi ser att många är bra på att ta trapporna eller promenera på lunchen. Men trösklarna är större när det handlar om gående möten, att stå upp och ha möten eller att regelbundet använda gåbandet vid sin dator, säger Viktoria Wahlström, sjukgymnast och doktorand vid Umeå universitet.
Läs även: Aktivitetskontor passar inte alla
Mätare visar hur du rör dig
Huset är stort och öppet och de olika delarna av det aktivitetsbaserade kontoret är till tillgängligt för alla. Det är alltså upp till var och en beroende på arbetsuppgift om de vill nyttja till exempel ett höj- och sänkbart bord eller promenera på ett band medan de läser.
– Vi har vid fem kontrollperioder haft mätare på våra anställda som visar hur mycket de rör sig men också hur mycket de står och sitter, förklarar Viktoria Wahlström.
Kunskap om framtida arbetsplatser
Sammanställningen och resultatet av forskningen ska sammanställas till våren.
– Vi hoppas att detta ska ge vidare kunskap för framtida arbetsplatser och hur de kan utformas, säger arkitekt Mette Harder.
– Vi har förstås också pratat med de anställda om hur det upplevs. Det är inte bara att ställa in ett gåband, det måste tas hänsyn till de som kanske inte klarar för mycket ljud eller intryck på en arbetsplats, säger Lisbeth Slunga Järvholm.
I veckan tittar SVT Nyheter Västerbotten närmare på hur friskvården ser ut på olika arbetsplatser. Hur ser det ut på din arbetsplats? Hör av dig med dina erfarenheter och synpunkter till oss på 090-17 50 40 eller vasterbotten@svt.se.