Skiss över hur kärnkraftverket kan komma att se ut. Foto: Fennovoima/YLE

Gammal rysk reaktor modell för Pyhäjoki

Uppdaterad
Publicerad

Planerna för ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, bara 15 mil från svenska kusten, är gamla och kommer från ett kärnkraftsprojekt i S:t Petersburg.

Kärnkraftsbolaget Fennovoimas ansökan om att bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki utgick från en annan reaktortyp än den ryska leverantören Rosatom har lovat bygga.

Enligt tidningen Keskisuomalainen byggde ansökan på planer som för flera år sedan hade gjorts upp för ett kärnkraftverk i S:t Petersburg. Det kraftverket var av en helt annan typ än det som ska byggas i Pyhäjoki.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Tog till gamla planer

Anledningen ska vara att Rosatom överraskades av Fennovoimas offertbegäran och eftersom man inte hade beredskap att ge en offert på företagets modernaste reaktor så tog man till gamla planer istället.

Enligt Keskisuomalainen kände Strålsäkerhetscentralen STUK inte till att den kompletterade ansökan om kärnkraftslov utgick från en annan reaktortyp än den avsedda, skriver svenska YLE.

Regeringskris och rysskräck

Tidigare i veckan lämnade De gröna Finlands regering som en direkt reaktion på att regeringen beviljat tillstånd till Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Samtidigt höjdes varnande röster för att Finland skulle bli mer beroende av Ryssland ifall Rosatom fick leverera reaktorn, och att det i sin tur skulle vara farligt med tanke på det säkerhetspolitiska läget. Däremot skulle ett nej till Rosatom innebära en fientlig markering gentemot Ryssland.

Under lördagen presenterade tidningen Helsingin Sanomat en färsk undersökning om att Finländarnas rädsla för Ryssland har fördubblats de senaste fyra åren.

– Den här ryska reaktorn är en ny typ av reaktor som inte har byggts i västländer. Där finns inte västerländska säkerhetsnormer. Jag tror att ryssarna har bra tekniskt kunnande, men säkerhetskulturen är lite en annan, sa professorn i teknisk fysik Peter Lund till svenska YLE förra veckan.

Ursprunligen hade Fennovoima övervägt att beställa reaktorn av japanska Toshiba. Men i och med att tyska E.ON lämnade Fennovoima trädde Rosatom in som delfinansiär och reaktorleverantör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet