Här säljs tomter för en krona – men intresset är svagt

Uppdaterad
Publicerad

Även fast tomterna i Måbrabyn i Sikeå, utanför Robertsfors, sålts för en endast en krona med villkoret att nybyggda hus ska vara ekovänliga, har intresset varit svagt under de tio åren som området funnits.

Måbrabyn är ett område i Sikeå som är avsedd till byggandet av endast ekologiska hus. Anledningen är till namnet är konceptet om slutna kretslopp och hållbar energi.

Men intresset av att köpa tomterna och att komma igång med att bygga ett ekohus har generellt varit lågt.

– Det var bara två hus byggda men det är ju åtta tomter, säger Ann Lindberg, bostadsstrateg på Robertsfors kommun.

Stor kostnad för byggandet

På Mäklarbyrån Svensk Fastighetsförmedling tror man att anledningarna till det låga intresset kan vara lite olika, men att både byggnadskostnaden och marknadsvärdet har en betydande roll.

– Du har ju en stor kostnad på själva byggandet här ute och sen tittar man då på marknadsvärdet så är det ju så att prisläget på ett genomsnittshus inte är jättehögt runt om på alla Umeås kranskommuner och där tror jag många håller tillbaka, säger Anton Eriksson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Hårda krav

Men vindarna har vänt mer och mer de senaste åren, och nu finns det fler förfrågningar från intresserade kunder. Men många har dock inte läst alla obligatoriska villkor.

– Många kanske hellre ser det här att det är en tomt för en krona vid ett kanonläge vid havet, men så läser man inte vidare i informationen, säger Ann Lindberg.

Uppfylls inte kravet om att man måste folkbokföra sig där i fem år efter att ha byggt huset färdigt så har kommunen rätt att ta fullt betalt för tomten, som är taxeringsvärdet. Majoriteten av tomterna i Sikeå är nu sålda men det finns i skrivande stund två tomter kvar att köpa.

– Det skulle vara himla roligt om det kom igång och att alla tomter blev bebyggda, säger Ann Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.