Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket. Foto: SVT.

Generaldirektören: Vi fullföljer vårt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i riksdagens skatteutskott kräver att Skatteverkets kontor på små orter som Lycksele ska bli kvar – och manar generaldirektören att tänka om. Samtidigt lovar civilministern en samlad översyn kring tillgången till service.

Igår besökte skatteutskottets ordförande i riksdagen nedläggningshotade kontoret i Lycksele – idag har Per Åsling försökt övertyga Skatteverket att centralisering är en dålig idé.

– Min uppfattning är att en fortsatt centralisering av statlig verksamhet, oavsett om det är Skatteverket eller andra myndigheter, strider mot vad riksdag och regering vid ett flertal tillfällen uttalat. Därför måste vi granska vad myndigheterna gör, menar centerpartisten Per Åsling som kallade generaldirektören Ingemar Hansson till skatteutskottet för samtal idag.

Skatteverket i Lycksele

– Förhoppningen är givetvis att Skatteverket ska tänka om och inte genomföra den här planerade indragningen och centraliseringen, säger han.

Tänker fullfölja uppdraget

Efter mötet vidhåller generaldirektören Ingemar Hansson att Skatteverket tänker fullfölja det uppdrag som myndigheten fått från riksdag och regering.

– I det ingår att ta regionalpolitisk hänsyn vilket vi gör även i detta beslut som självklart inneburit svåra avvägningar. Vi har till exempel valt att inte flytta verksamhet till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö utan istället till närliggande större orter, säger Ingemar Hansson.

Hansson hann knappt lämna riksdagen innan en debatt om just tillgång till statlig service i hela landet drog igång. En debatt begärd av just centerpartiet.

– Centraliseringen har gått för långt och det är ett stort problem att myndigheter oberoende av varandra gör neddragningar och förändringar så att helheten blir väldigt besvärande för många regioner, tycker Per Åsling.

Från snack till verkstad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) delar själva problembeskrivningen, och har redan givit statskontoret i uppdrag att i första läget ta reda på hur det faktiskt ser ut med statlig närvaro runt om i landet, en översyn.

– Jag är öppen för att det kan krävas en hårdare reglering, säger civilministern som efterlyser ett helhetstänk och bättre samordning mellan myndigheter.

Centerpartiets Per Åsling välkomnar signalerna från civilministern. Men säger samtidigt:

– Många pratar om landsbygdsutveckling och då måste man också visa att man menar något med det, att man går från snack till verkstad.

Lööf gick hårt åt regeringen

Partikollegan och partiledaren Annie Lööf, gick också hårt åt regeringen i dagens riksdagsdebatt.

– Ardalan Shekarabis initiativ till en översyn är säkert taget i välvilja, men risken är att det slutar med en beskrivning av nuläget medan flyttlassen fortsätter att gå, menade hon i debatten.

Dessutom underströk hon att det redan finns en förordning från 2007 som säger att man ska beakta möjligheten till decentralisering.

– Det är bara att följa den.

Civilministern svarade.

– Ni har suttit vid regeringsmakten i åtta år och inte lyckats göra något åt det här. Jag är av den bestämda uppfattningen att regeringen har ett ansvar för den statliga närvaron och vi väljer nu en annan väg, så låt oss enas om att statliga myndigheter bör placeras utanför Stockholm om det är möjligt, menade Ardalan Shekarabi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverket i Lycksele

Mer i ämnet