Gifter bryts aldrig ner och kan döda hela mänskligheten. Foto: SVT.

Giftet kan döda hela mänskligheten

Uppdaterad
Publicerad

Gifterna kan döda hela jordens befolkning flera gånger om. Ett gram räcker för att döda en människa. Arsenik, kvicksilver och bly ska slutförvaras i Skelleftehamn i evig tid med början 2020.

350 meter under Bolidens smältverk Rönnskärsverken i Skelleftehamn växer nu en unik slutförvaringen fram. Här skall dödsgiftet arsenik lagras, som kan döda jordens befolkning flera gånger om.

Tillsammans med kvicksilver och bly handlar det om slutförvaring under evig tid. Anläggningen är den första i sitt slag i Europa och det handlar om 300.000 ton gifter som ska slutförvaras.

Ska förvaras för evigt

Förvaringen ska börja år 2020.

– Det handlar om ett  tio-tal rum, 150 meter långa, 15 meter breda och 11 meter höga, berättar Anders Holmbom projektledare hos Boliden.

När ett bergrum är fyllt ska det förslutas, eftersom gifterna ska förvaras under evig tid.

– Det blir ingen dörr. Det hela försluts med en vägg, förmodligen någon typ av gjutning som inte går att öppna igen, säger Anders Holmbom.

I nuläget har man hunnit ned till cirka 250 meters-nivån med en ramp. I april beräknas bygget vara färdigt 350 meter ner under marken. Därefter ska bergrummen byggas.

Ett gram kan döda

Arseniken har sedan 70-talet lagrats i stora silos ovan jord på Rönnskärsverken. Dödsgiftet arsenik är en av det farligaste gifter som finns. Ett gram räcker för att döda. Men ansvariga ser inga risker eller möjligheter att giftet läcker ut i havet.

– Det är helt säkert. Arseniken har vi kontroll på. Det finns ingen möjlighet att den läcker ut. Berget är stabilt och har klarat fem istider, så ingenting kommer att hända. Slutförvaringen är helt säker, säger Mikael Borrell, miljöexpert hos Boliden och mannen bakom idén med slutförvaret under Rönnskärsverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.