I de virtuella hälsorummen kan invånarna dygnet runt på egen hand ta blodprover, kontrollera sitt blodtryck och koppla upp sig via en videolänk till vårdpersonal som befinner sig på en sjukstuga eller ett sjukhus.
Till årsskiftet ska samtliga sju hälsorum i Västerbottens län vara öppna för alla att nyttja. Men nu döper man om dem till samhällsrum, då man hoppas på att kunna använda de virtuella rummen ur mer än bara ett medicinskt syfte. Och man hoppas på en samverkan mellan kommun och landsting.
– Andra funktioner ska kunna använda rummen. Invånarna kanske vill söka bygglov, gå en utbildning, få psykologhjälp och eventuellt nyttja dem i utbildningssyfte också. Allt är möjligt för att det finns teknik, säger Pia Kristiansson, avdelningschef Glesbygdsmedicinskt Centrum.
Projektet har fått internationell uppmärksamhet och projektet beskrivs som lyckat. Pia Kristiansson som är avdelningschef för Glesbygdsmedicinskt Centrum menar att man tack vare de virtuellarummen kunnat identifiera sjukdomar långt före den ordinarie sjukvården.