GPS-utrustning stals på industriområde i Umeå – värt hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

GPS-utrustning har stulits på industriområdet vid Dåva i Umeå. Värdet uppgår till 200 000 kronor.

Nyligen stals liknande utrustning på ett industiområde i Skellefteå – och polisen tror att stölderna genomförts av proffs.

– Det handlar om professionella, kriminella personer som vet exakt vilken utrustning som kan säljas vidare på svarta marknaden, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn.

Det var någon gång mellan 18.00 på lördagen och 06.00 på söndagen som GPS-utrustningen stals. Utrustningen togs från ett arbetsfordon på Dåva, där bygget av den nya järnvägen pågår. Värdet uppskattas till 200 000 kronor enligt polisen.

Polisen har varit på platsen och genomfört en brottsplatsundersökning. En anmälan om grov stöld alternativt stöld har upprättats.

– Det handlar om dyr och kvalificerad utrustning som har stulits. Exakt vilka spår vi har vill jag inte gå in på nu, säger Bruhn.

Polisen vill ha in tips: ”Handlar om professionella personer”

För drygt två veckor sedan stals liknande utrustning till ett värde av cirka två miljoner kronor på ett industriområde i Skellefteå. Det är oklart om det har något samband.

– Det är samma gods som har försvunnit, så är det ju. Men det är svårt att veta redan nu om det är någon organiserad liga, säger Mats Bruhn och fortsätter:

– Jag kan säga att det inte handlar om några lokala kriminella missbrukare som utfört stölderna. Det handlar om professionella personer, som vet exakt vilken utrustning som man kan sälja vidare på svarta marknaden.

Ingen person är gripen i nuläget. Polisen vill gärna ha in tips från allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.