Driftteknikern: ”Om jag fick välja skulle det bara vara en stor återbruksstation, det finns så mycket fint som slängs här, som så många skulle ha nytta av” Foto: SVT

Återvinningscentral skänker bort byggmaterial – som skulle eldats upp

Uppdaterad
Publicerad

På återvinningscentralen Klockarbäcken i Umeå har man infört en “byggbod” där besökarna gratis får hämta byggmaterial som kastats.  

– Vi försöker utöka återbruket så långt vi kan. Det är skrämmande hur mycket som eldas upp, säger Mårten Bläckberg, drifttekniker.

När SVT besöker återvinningscentralen på Klockarbäcken i Umeå har den precis öppnat för dagen, men ”byggboden” som infördes för en vecka sen står nästan helt tom.

– Vi försöker samla in så mycket som möjligt men vi märker att det går åt ännu fortare, så det är alltid tomt här mer eller mindre, det är ett jäkla tryck, säger Mårten Bläckberg, drifttekniker på Klockarbäckens ÅVC.

SVT har tidigare berättat om byggruschen under coronapandemin och att det blivit dyrare att köpa virke eftersom det finns en global brist på trävaror.

Allt mer populärt med återbruk

Mårten menar att det ligger i tiden med återbruk och att det har blivit mer populärt, själv håller han på att rusta upp ett gammalt hus och försöker använda så mycket återbrukat material som möjligt.

Även Ramona Johansson, som jobbar med återbrukstransport till bland annat returbutiken i Umeå, tycker att intresset för återbruk har ökat.

– Det är fler och fler som lämnar in saker, det är också intressant att se vilka saker som lämnas in, säger hon.

Men är det verkligen så mycket av det ni samlar in som återbrukas?

– Till 90 procent vill jag säga, så det är ganska mycket, vissa saker går ju inte att återanvända heller, avslutar Ramona Johansson.

Se mer från ”byggboden” på Klockarbäckens ÅVC i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.