Till vänster näringsminister Ebba Busch (KD) i en ljus blazer. Till höger visas en panoramabild av ett landskap med frodig grön vegetation, floder och berg i bakgrunden under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Ebba Busch (KD) svarar på frågan om regeringen vill ändra lagstiftningen så att gruvbrytning av kritiska metaller går före rennäring. Foto: SVT

Gruvföretag överklagar Bergstatens beslut om Kyrkberget till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som vill starta en gruva i Kyrkberget har fått nej två gånger av Bergstaten. Trots detta har man inte gett upp – nu överklagar man beslutet på nytt till regeringen.

Det var andra gången som Bergsstaten nekade det brittiska gruvföretaget Tertiary Minerals ansökan om att få bryta flourit utanför Storuman.

Efter det första avslaget bad regeringen Bergsstaten ta ett omtag. Men det blev alltså avslag igen. Detta överklagas nu till regeringen, Klimat- och näringsdepartementet, en andra gång. Näringsminister Ebba Busch (KD) kommenterade Bergsstatens beslut för SVT förra veckan.

– Jag tror det går att få ihop de båda delarna (rennäring och gruvor reds anm). Och vi ändrar nu lagstiftning för att det ska bana väg för fler gruvor framöver. Men nu har Bergsstaten fattat beslut om Kyrkberget och det har vi att förhålla oss till, säger Ebba Busch.

Vill lägga fram mer information

Företaget Tertiary Minerals ombud skriver till Bergsstaten att de överklagar beslutet, men att de behöver längre tid på sig för att inkomma med yrkanden, grunder och sakomständigheter. De begär anstånd för detta till den 20 december i år och det är nu upp till regeringen att avgöra hur långt tid de får på sig.

”Lägg projektet på is”

Bergsstaten har i samråd med länsstyrelsen ansett att en gruva i området skulle påverka renskötseln negativt. Myndigheterna menar att företagets förslag på lösningar för samebyn Ubmeje tjeälddie inte är tillräckliga för att rennäringen ska kunna bedrivas tillsammans med gruvbrytning.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, SSR, menar att företaget har rätt att överklaga, men att de borde fundera på att ge upp.

– De har fått nej så många gånger. De borde kanske fundera på att lägga projektet på is istället för att ta fram någon krystad lösning som ändå inte skulle fungera för renskötseln, säger hon.

SVT nyheter har sökt Tertiary Minerals för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.