Hälsofarligt material upprör byggnadsarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsarbetare runt om i landet kräver nu att man stoppar en viss typ av våtrumsskivor som används i badrum och i ytterväggarna på nybyggda hus. Våtrumsskivorna orsakar allvarliga hälsoproblem hos arbetarna som får näsblod, hosta och klåda.

På Mariestrand i Umeå byggs det för fullt. Här, precis som på de flesta andra byggen i Sverige monteras en ny sorts våtrumsplatta in. Tidigare har man använt gipsskivor med ett kartong i våtutrymmen.

Men sedan det blev känt att de pappförsedda skivorna lätt drabbas av mögel, har de flesta byggbolagen valt att sluta använda dem helt. Istället har nya plattor gjort entré på marknaden, plattor som istället för papp är försedda med glasfiber. Nu har mögelproblemet förbytts mot ett arbetsmiljöproblem.

– Det är när man skär skivorna som man får klåda runt handlederna och runt halsen. På sommaren när man har t-shirt är det inte kul, berättar Peder Vahlberg som är snickare på byggnadsplatsen vid Mariestrand.

Glasfibret kan sticka hål i lungblåsorna

På yrkes- och miljömedicin i Umeå har man ännu inte fått in några rapporter om byggnadsarbetare som har haft problem. Men efter att ha läst varudeklarationen på våtrumsplattorna tror Kåre Eriksson, som är yrkeshygieniker på Umeå universitet att det bara är en tidsfråga.

– Det brukar vara en latenstid på en tre, fyra veckor när ett sådant här larm kommer innan det rapporteras in till oss.

Hur skadligt är det att andas in glasfiber?

– Om du andas in längre ner i lungorna så kan glasfibrerna gå ner i lungblåsorna och sticka hål på dem så att man på så sätt kan få en långtidseffekt.

Skyddsombuden kräver att våtrumsplattorna dras in

På byggföretagen talar man om vikten av att bygga hus med hög kvalité där man kan garantera att det inte finns något mögel. Samtidigt är man medveten om de nya plattornas dåliga hälsoeffekter.

– Det är det vi försöker åtgärda genom att påtala för leverantörerna av de här skivorna att man måste ha en högre kvalité. Sedan måste vi se till att byggarbetarna använder en personlig skyddsutrustning för då försvinner det mesta av de här obehagen säger Per-Olov Satrell som är regionschef på Skanska.

Men att kräva en fullständig skyddsutrustning som täcker hela kroppen, tror inte det regionala skyddsombudet Mats-Ola Lundström på.

– Det är ju mycket sällsynt en byggnadsarbetare använder en fullständig skyddsutrustning med utsug när man lägger plattor i ett badrum.

I Norrland har man inte haft samma problem med mögel i våtutrymmen som i södra Sverige, byggnadsarbetarna menar även att det finns andra sätt att undvika mögel som att täta noggrannare i våtutrymmena till exempel. Nu kräver alla skyddsombud i byggnadsarbetarnas fackförening Byggnads att våtrumsplattorna ska dras in.

– Vi värnar om våra medlemmar och menar att de inte ska jobba i en dålig arbetsmiljö, avslutar Mats-Ola Lundström på Byggnads.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.