Foto: Privat

Hann inte växla in mynt – lämnade pengakasse utanför dörren

Uppdaterad
Publicerad

Idag är sista dagen att växla in de gamla mynten på banken innan de blir ogiltiga. Umebon Mikael Berglund som inte hade möjlighet att ta pengarna till banken fick då idén att lämna en plastkasse full med mynt utanför sin dörr.

För bara några dagar sedan kom rapporter om att det fortfarande fanns mynt till ett värde av 1,6 miljarder kronor och cirka 43 procent hade då kommit in till Riksbanken. Idag var sista dagen att lämna in sina gamla mynt på banken.

En av de som var ute i sista stund var Umebon Mikael Berglund.

– Jag gick till banken i Utopia igår men de hade ingen växlingsapparat och då hade den andra banken inte öppet sen, säger han.

”Det var i sista sekund”

Då han under torsdagen inte skulle ha möjlighet att lämna pengarna på grund av en resa till Stockholm fick han den briljanta idén att låta någon annan komma och hämta de. På Facebook publicerade han ett foto på pengakassen med texten:

”Har lämnat kassen/säcken utanför min dörr i fall någon vill panta mynten. Vi kan väl dela 50/50?”

Lyckligtvis var det också någon som nappade på Mikaels förslag.

– Det var i sista sekund som min kompis tog de när han skulle gå ett liknande ärende, säger Mikael som inte vet hur mycket pengar det fanns i bärkassen.

Fakta: Viktiga datum för gamla mynt och sedlar

1-, 2- och 5-kronorsmynten som blev ogiltiga tidigare i år kan sättas in på bankkonto till och med den 31 augusti 2017.

100- och 500-kronorssedlarna som blev ogiltiga tidigare i år kan sättas in på ett bankkonto till och med den 30 juni 2018.

Efter den 30 juni 2018 kan Riksbanken lösa in de ogiltiga sedlarna mot en avgift på 100 kronor.

Bankerna och Riksbanken tillämpar reglerna i penningtvättslagen, vilket innebär att du kan få frågor om var pengarna kommer ifrån. Du kan också behöva visa upp till exempel kvitton, avtal eller fakturor.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.