En reporter står framför ett hus och en fjärrvärmeanläggning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Lukas Deininger visar i vilka kommuner fjärrvärmen har varit dyrast under 2023 och Anders Pettersson, vd på Solör Bioenergi, förklarar varför de har så höga priser. Foto: SVT

Här är företaget som sticker ut bland höga fjärrvärmepriser

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner drabbas hårt av rusande fjärrvärmepriser. Solör Bioenergi är det företag som står för de högsta priserna.

– Vi kanske har höga priser, men det är svårt att jämföra olika anläggningar, säger Anders Pettersson, företagets vd.

Solör Bioenergi stod för 22 av de 30 högsta fjärrvärmepriserna i Sverige under 2023 enligt en rapport som Nils Holgersson-gruppen gjort.

Många andra stora aktörer på den svenska fjärrvärmemarknaden höjer mindre.

Bara tre procent dyrare i Malmö

Eon, som har fjärrvärmenät i bland annat Malmö, Norrköping och Örebro, höjer med 3 procent till 2024. Stockholm Exergi, som är fjärrvärmeleverantör till 800 000 människor i Stockholm, höjer med 12 procent.

– De kanske väljer en annan modell när det gäller att höja sina priser, säger Anders Pettersson.

Solör Bioenergis höjningar varierar däremot mycket i landet. I Älvdalen förblir priset på fjolårsnivån medan det höjs med 35 procent i Kalix.

Höjningar till 2024 blir ännu värre

Fortsatta höjningar väntas för majoriteten av de svenska fjärrvärmekunderna, enligt branschorganisationen Energiföretagen, och prisökningen kommer att bli större än vanligt.

En orsak till att fjärrvärmen blivit dyrare är att det inte finns tillräckligt med biobränsle som används till produktionen. Å ena sidan beror det på att stora delar av världens biobränsle tidigare exporterades från Ryssland och Belarus – en export som stoppats.

Å andra sidan har det ekonomiska läget bidragit till att det byggs mindre, vilket i sin tur leder till mindre spill från träproduktion, som ofta används till fjärrvärmeproduktion.

Biobränsle tas från Lettland

Den svaga svenska kronkursen gör dessutom att utländska köpare nu vänder sig till Sverige för att köpa biobränsle.

Just i norra Sverige påverkas marknaden av att finska aktörer köper stora mängder av all biobränsle som finns. För att ha tillräckligt med biobränsle för att kunna producera fjärrvärme i Kalix har skeppslass från Lettland köpts in.

Lina Enskog Broman, chef för energisystem på Energiföretagen står utomhus framför en husvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Enskog Broman, expert på fjärrvärme och chef för energisystem på branschorganisationen Energiföretagen, listar fyra orsaker till de ökade priserna. Foto: Pressbild

Nils Holgersson-Rapporten

I Nils Holgersson-rapporten “förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.

Rapporten har gjorts årligen sedan 1996 och görs av Nils Holgersson Gruppen som består av representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Källa: Nils Holgersson-gruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.