Lanthandeln i Ekträsk lades ner för länge sedan. Skylten sitter fortfarande kvar. Foto: SVT

Här dör glesbygden – servicen ett minne blott

Uppdaterad
Publicerad

”Hela Sverige ska leva” är en ofta använd politisk paroll. Men en kartläggning som SVT har gjort visar att verkligheten talar ett annat språk. En tredjedel av Västerbotten har dött, i den mening att all form av service har slagits ut.

Nyheter om skolor, butiker, bensinstationer och äldreomsorg i glesbygd som läggs ned är regelbundet återkommande. Så har det sett ut i årtionden. Nu har SVT Nyheter Västerbotten kartlagt hur omfattande avvecklingen av lokal service har varit.

Vi har identifierat de områden där all service har slagits ut. Stora områden är Stöttingfjället (området mellan Storuman, Vilhelmina, Balsjö och Lycksele). Detta område är i samma storleksordning som Södermanland.

#dödazoner

Läs även: Byn har gått från 100 till 20 invånare

Ett annat stort område är Vindelälvens dalgång. På de 13 milen mellan Åmsele och Blattnicksele är Rusksele en ensam utpost där skolan och butiken finns kvar.

Inte heller i det tidigare levande området längs stambanan mellan Vindeln och Bastuträsk finns det i dag några byar kvar med lokal service.

En tiondel av landet förlorare

Det går också att hitta sådana områden närmare kusten. Ett exempel är Lögdeälvens dalgång. Sammanlagt är det en tredjedel av länets yta där den service som tidigare har funnits nu är helt borta.

Därmed är Västerbotten det län där utglesningen av servicen haft den största omfattningen. I Norrbotten är det ungefär en femtedel av länets yta där servicen slagits ut. För Jämtland är siffran en tiondel.

Även om de största områdena finns i norr går det att hitta områden utan service ända ned i Dalsland och Småland. Det gör att det går att konstatera att det är mer än en tiondel av landet som i dag förlorat all lokal service.

Skolor och butiker borta

Det finns heller ännu inga tecken på att processen avstannat. Siffror som Tillväxtverket tagit fram åt SVT visar att antalet dagligvarubutiker i Västerbotten minskade från 233 år 2004 till 196 år 2016.

Av de 170 lågstadieskolor som fanns 2004 fanns 136 kvar tio år senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet