Åke Peglertz, boende i Fäbodliden. Foto: SVT

De drömmer ännu om guld

Uppdaterad
Publicerad

Igår skulle delårsbokslutet för Lappland Goldminers ha kommit, men det är fördröjt till slutet på maj. Och bolagets guldgruva i Fäboliden tycks idag avlägsen.

Enligt Lappland Goldminers tidigare planer skulle bolaget bryta fem miljoner ton guldhaltig malm varje år i ett dagbrott i Fäboliden. Gruvan skulle dessutom bli ett centrum för att ta hand om malm från andra fyndigheter längs den så kallade guldlinjen genom Västerbotten.

Förändrade förusättning

Men förutsättningarna har förändrats. Dels har prognosen för Fäboliden-gruvan skrivits ned till ett och ett halvt miljoner ton årligen, dels har guldpriset sjunkit till en nivå där det är tveksamt om en gruva skulle bli lönsam.

Lappland goldminers

Företagsledning är dock optimistisk om Fäboliden, men ser inte nödvändigtvis att det blir Lappland Goldminers som driver en gruva där.

– Våra starkaste alternativ är att vi tar in en samarbetspartner eller säljer. Jag ser ännu med tillförsikt på Fäboliden. säger Lappland Goldminers vd Henrik Grind.

Förlust på 50 miljoner

Men det senaste bokslutet visar en förlust på mer än 50 miljoner sista kvartalet i fjol. Innan årets slut måste bolaget betala tillbaka ett lån på 119 miljoner kronor, och nu söker ledningen intensivt efter långsiktig finansiering.

– Vi har inte förlorat hoppet. Gruvan måste bli av, säger Sture Arvidsson, en av invånarna i Fäboliden och en av de många som köpt aktier i Lappland Goldminers – en aktie som har fallit från som högst nära 25 kronor 2004 till dagens notering på knappt 50 öre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lappland goldminers

Mer i ämnet