Stipendiet började gälla hösten 2022 och gäller alla elever som väljer och tackar ja till Malgomajskolan i Vilhelmina, Tärnaby Alpina gymnasium eller Luspengymnasiet i Storuman. Det var Sveriges radio först med att berätta om. Möjligheten att få stipendiet är ett försök att få ungdomar att bo kvar på orterna.
– I grund och botten handlar det om att stimulera och motivera våra elever. Ur ett helhetsperspektiv behövs det för att underlätta för familjelivet och för att kunna fortsätta erbjuda ett brett gymnasieutbud, säger Eva Flodin, förbundschef Södra Lapplands gymnasieförbund.
Grannkommunen förstående
I Lycksele kommun går över 600 gymnasieelever från flera olika kommuner i Västerbotten och det finns förståelse över att det är svårt att hålla kvar ungdomar.
– Jag förstår och respekterar att man försöker behålla ungdomarna och att det är bra att det finns ett utbud av utbildning. Samtidigt är det viktigt med fritt gymnasieval, säger Ellinor Häreskog, verksamhetschef för Utbildningscentrum i Lycksele.
Förutsättningarna för att man ska få stipendiet är att man tackar ja till en gymnasieutbildning i Storuman eller Vilhelmina och att man inte har ogiltig frånvaro – då riskeras stipendiet att dras in.
Gäller bara förstaårselever
I nuläget är det enbart elever i första årskursen som fått ta del av bidraget, något som Flodin kan förstå upprör de som nu går andra och tredje året.
– Jag kan absolut förstå att det kan skapa debatt, men det här är en reform och ur ett helhetsperspektiv gynnar det kommunerna, och det kanske man har svårt att se som ungdom.
Hör vad gymnasieelever på Malgomajskolan i Vilhelmina tycker om stipendiet i klippet ovanför.
I klippet nedanför: Enligt Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert, kan det vara ett regelbrott att locka elever med pengar.