Helena Johansson, sektionschef för hushållsavfall vid Vakin, står bredvid avfallstunnor för plast och papper som testas på två villaområden i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så töms soptunnorna under pilottestet med fastighetsnära sortering i Umeå – Helena Johansson från Vakin visar och förklarar var kostnaden hamnar. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Här får villaägarna sortera plast och papper på egen tomt – testas i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett soptest i Umeå. Kommunen testar hur det fungerar att privatpersoner får sortera plast och papper hemma. Villaägarna som är med i pilotprojektet har nu fyra soptunnor på tomten.

– Syftet är att få kundernas synpunkter och titta lite på vad de har för behov, säger Helena Johansson på avfallsbolaget Vakin.

Från den 1 januari 2027 ska alla hushåll i landet kunna sortera alla typer av förpackningar där man bor. I Umeå testar avfallsbolaget Vakin redan nu fastighetsnära sortering av plast och papper på två ställen.

– Vi tänker att alla villor kommer att få fastighetsnära sortering någon gång under hösten 2026, säger Helena Johansson, sektionschef för hushållsavfall på Vakin.

Vill ha synpunkter

Under pilottestet har villaägarna på Blåbärsvägen på Berghem och Filgränd på Ersboda fyra avfallstunnor på egen tomt i stället för två.

De har förutom tunnorna för mat- och restavfall även tunnor för plast- och pappersförpackningar.

– Syftet är att få kundernas synpunkter och titta lite på vad de har för behov, säger Helena Johansson.

De kommer bland annat att titta på hur stora tunnor som behövs och vilken information kunderna behöver för att systemet ska fungera.

Restavfall töms bara var sjätte vecka

I dag töms både matavfallet och restavfallet varannan vecka. Under testet töms matavfallet som vanligt varannan vecka medan de andra tunnorna turas om och töms var sjätte vecka.

– Kunden ställer alltså ut två kärl, som vanligt, i samband med tömningen, säger Helena Johansson.

Enligt henne har restavfallstunnorna redan i dag en hel del luft när de töms och Vakin räknar med att det kommer att slängas ännu mindre i den tunnan då sorteringen av plast och papper sker hemma.

Pilottestet i Umeå pågår mellan september och november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.