Så är vardagen som forskningssjuksköterska Foto: SVT

Här gör man bebisstudier möjliga

Uppdaterad
Publicerad

Forskningssjuksköterskorna på Norrlands universitetssjukhus är de som gör det möjligt att bedriva studier på små barn i Umeå. Tillsammans gör man mätningar, provtagningar och sköter administrationen åt forskarna.

Totalt är de tre stycken som jobbar på avdelningen där studierna görs. Just nu pågår sju olika studier där den om järntillskott för bebisar är en av dem. De som är med i studierna är oftast små barn.

– De flesta barnen är ganska små som kommer till oss. Men upp till 18 månaders ålder är det allra vanligaste i våra studier, berättar Marie Lindvall.

”Jätteroligt att träffa alla barn”

I det dagliga arbetet bedriver de mottagning för barnen som är med i studierna, de ansvarar också för att rekrytera alla barn som är med i studierna och har även en del administrativt arbete där de samlar in data. Det bästa med jobbet är att få träffa familjerna.

– Det är jätteroligt att träffa alla barn och alla positiva familjer som vill ställa upp med vår forskning, säger Gunilla Strinnholm.

Här är de sju pågående studierna

N-forte: Bröstmjölksberikning till extremt för tidigt födda barn

SIDBI: Syftet med studien är att ge en liten dos extra järntillskott till barn som helammas med syftet att förbättra deras hjärnstatus.

Alfons Nutritionsstudie: Studien har som målsättning att ytterligare förbättra modersmjölksersättningens sammansättning.

SWIDDICH: Syftet med studien är att undersöka om rutinmässigt jodtillskott under graviditeteten kan förbättra den neurologiska utvecklingen hos barnet

North-pop: Fokus i studien NorthPop är att undersöka risk- och friskfaktorer för vanligt förekommande sjukdomar hos barn.

Pneumokockvaccinstudie: Studien kommer att undersöka om det finns skillnader i hur barn svarar på ett nytt vaccin mot bakterien Streptococcus pneumoniae jämfört med ett redan godkänt vaccin. Denna bakterie är en vanlig orsak till infektioner i öronen, bihålorna, blodet, lungorna och hjärnan.

Meningokockvaccinstudien: Syftar till att utveckla ett vaccin med potential att förebygga sjukdom mot fyra vanliga meningokockbakterier (A,C,Y,W) som orsakar hjärnhinneinflammation. Meningokocksjukdom är en sällsynt men allvarlig bakteriell infektion som kan orsaka hjärnhinneinflammation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.