Foto: Västerbottens läns landsting

Här inför man sex timmars arbetsdag

Publicerad

Arbeta sex timmar, men få betalt för åtta. Så kommer personalen inom städverksamheten på Skellefteå lasarett att ha det i 1,5 år.

– Det känns väldigt spännande och positivt att lyfta städverksamheten och våra medarbetare i ett sådant här projekt, säger avdelningschefen Anna-Maria Rudolfsson.

Alla medarbetare, omkring 30 stycken, som arbetar minst 70 procent kommer att ingå i ett pilotförsök med arbetstidsförkortning inom Västerbottens läns landsting. Projektet som kommer att pågå från och med 1 mars 2017 till 30 september 2018.

Kortare dagar men samma lön

Personalen kommer att arbeta kortare arbetsdagar, men behålla sin nuvarande lön. Under tiden som projektet pågår kommer en motsvarande arbetsplats vid Lycksele lasarett att fungera som referens för att se om sjukfrånvaro, upplevd stress, personalomsättning och bemanningsgrad påverkas av att arbetstiden förkortas.

Under hela projekttiden kommer kontinuerliga utvärderingar att göras och under hösten 2018 ska landstinget ta ställning till om fler verksamheter ska omfattas av arbetstidsförkortning.

Förhoppning om färre sjukskrivningar

I oktober 2015 tog landstingsstyrelsen beslut om att man ville införa arbetstidsförkortning på försök bland annat för att bidra till att skapa attraktiva arbetsplatser, få lägre sjukfrånvaro och förbättra arbetsmiljön.

– Många medarbetare signalerar att de inte orkar arbeta heltid och vi ser att sjukskrivningar på grund av psykisik ohälsa ökar. Här kan arbetstidsförkortning vara en bidragande faktor för att vända trenden, säger Ulla Olfosson, processägare vid Västerbottens läns landsting, i pressmeddelandet.

Kostnaden för projektet beräknas till tre miljoner kronor under 1,5 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.