Tim Hofmeester, forskare vid SLU, hoppas att allmänheten ska uppskatta och upptäcka fladdermöss i Umeå. Foto: SVT

Här kan du bli fladdermusdetektiv

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan den som vill vara med i ett forskningsprojekt i Umeå där man letar fladdermöss.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tar i sommar hjälp av allmänheten för att kartlägga var i kommunen fladdermössen finns.

– Vi är nyfikna att se hur fladdermöss klarar sig i norra Sverige, säger Tim Hofmeester, forskare vid SLU och ansvarig för projektet.

Fladdermöss är aktiva på natten när det är mörkt. Men under juni och juli är det som bekant väldigt ljust på nätterna i Västerbotten, och det intresserar forskarna vid SLU.

– Vi vet inte hur fladdermössen klarar sig då. Så då tänkte vi att det är en rolig grej som vi kan göra med medborgare, säger Tim Hofmeester.

Låna en batscanner 

Den som vill vara med i projektet får låna en så kallad batscanner, en fladdermusdetektor, i en vecka och ge sig ut efter solnedgången och leta efter fladdermöss. Detektorn omvandlar fladdermössens läten till en frekvens som vi kan höra. När man får syn på en fladdermus – eller inte får syn på dem – ska man sedan rapportera in det via ett webbformulär till SLU.

Och intresset är stort. På drygt en månad har 100 anmälningar gjorts och 50 personer har redan testat.

– Vi har fått in nästan 200 rapporter om fladdermöss redan. Det har gått mycket bättre än förväntat, säger Tim Hofmeester.

Tar mycket mygg

Projektet görs i samarbete med Umeå kommun, som också har ett intresse i att veta var fladdermöss finns.

– Alla fladdermusarter är skyddade. Vi behöver kunskap om fladdermöss i vår omgivning för att bättre kunna planera när man till exempel bygger ett nytt stadsområde, säger Tim Hofmeester.

Tim Hofmeester och hans forskarkollegor hoppas att allmänheten ska upptäcka och uppskatta att det finns fladdermöss i omgivningen. 

– Varje fladdermus äter 1000 till 2000 myggor per natt. Så det är bra att ha fladdermöss, för då har vi färre insekter som biter oss.

Hör några av de frivilliga som har testat på att vara fladdermusdetektiver, i klippet ovan

Så blir du fladdermusdetektiv

Är du i Umeå och vill låna en batscanner för att leta fladdermöss? Då kan du anmäla dig här via SLU:s hemsida.

Vill du veta mer om fladdermöss? Gå en kurs med fladdermusexperten Johnny de Jong den 19 augusti i Umeå. Läs mer och anmäl dig här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.