När beslutet om bygget av en ny multihall på Nolia togs 2017 blev det klart att Umeå skulle få ett fotbollstält också. Thoréngruppen stod för bygget och kommunen blev hyresgästen i 25 år. I hyran för hallen, som från början låg på 11 miljoner kronor med årlig uppräkning, ingick även fotbollstältet.
– Rent ekonomiskt gjordes det en uppdelning om vad som skulle ingå i hyresavtalet och vad som ska ägas av kommunen, säger Anders Linder, verksamhetsansvarig drift på Umeå kommun. Kommunen står för driftkostnaderna av både multiarenan på Nolia och fotbollstältet.
Ska få fast placering
2019 sattes fotbollstältet upp på Umeå Energi Arena för första och enda gången. Först var det pandemin som satte stopp, sedan krävdes det en lämplig yta där tältet skulle kunna stå året om och där den kunde förankras.
Efter en utredning ska tältet nu sättas upp på Vildmannavallen där det ska få stå året om. Både tillgång till befintliga omklädningsrum samt goda förutsättningar för bygglov talade för platsen. Men det är oklart vad det kommer att kosta.
– Vi har inga siffror på det ännu, varken när det gäller investeringar eller driftkostnader, säger Ari Leinonen (S).
Fritidsnämnden vill inte betala
En förutsättning för att tältet sätts upp är att kommunfullmäktige beslutar om finansiering. Fritidsnämnden vill nämligen inte stå för kostnaderna själv.
– Ska man göra en sån här investering och sedan även klara driften av den på ett bra sätt så var vi helt överens om att vi behöver dessa tillskott till fritidsnämnden, säger Ari Leinonen (S) och menar att fotbollstältet verkligen behövs för fotbollens framtid i Umeå.
– Det här tältet betyder oerhört mycket för oss för fritiden och för Umeå som idrottsstad, säger han.
Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) skriver i ett sms till SVT att inga budgetförslag kring fotbollstältet är framme innan Miljöpartiet och Socialdemokraterna presenterar sitt gemensamma budgetförslag den 23 maj.