Mer än var tredje arbetare i Northvolts konkursade batterifabrik i Skellefteå kommer från ett land utanför EU.
Bakom manifestationen står de fackliga organisationerna på Northvolt – IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer, samt föreningen Migrantmän.
De vill se att tremånadersregeln för utomeuropeiska anställda slopas, att man tar bort lönekravet för utomeuropeisk arbetskraft samt att det blir fortsatt batteriproduktion i Skellefteå.
Arbetare med arbetstillstånd på Northvolt
När Northvolt gick i konkurs jobbade närmare 3 000 på batterifabriken i Skellefteå.
Av dem är 395 tjänstemän och 700 arbetare med arbetstillstånd enligt uppgifter från Northvolt. Det betyder att de flyttat från länder utanför EU för att arbeta åt Northvolt.
Det finns sammanlagt 1 650 beviljade arbetstillstånd i Sverige där Northvolt angetts som arbetsgivare vid ansökan, enligt statistik från Migrationsverket. Då handlar det om hela bolaget som hade verksamhet även i bland annat Stockholm och Västerås.
Källa: Northvolt och Migrationsverket.
Detta gäller för arbetare från tredjeland
Om man kommer från ett land utanför EU eller EES, ett så kallat tredjeland, behöver man uppfylla ett försörjningskrav för att få arbetstillstånd. Det innebär att man behöver tjäna 80 % av medianlönen inom sitt yrke. Blir personen arbetslös, som i fallet med Northvolt, måste personen hitta ett nytt jobb inom tre månader.
Källa Migrationsverket och SKR