• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett rum på Slussfors skola ska bli vårdrum där patienter kan ta egna prover. Foto: SVT

Här ska patienterna ta egna prover

Uppdaterad
Publicerad

I byn Slussfors som ligger mitt emellan Storuman och Tärnaby, öppnar i höst ett obemannat virtuellt vårdrum där patienterna själva till exempel ska kunna ta blodprov.

Just nu håller man på att förvandla ett klassrum i Slussfors skola till ett vårdrum. Om någon månad startar här ett försök med sjukvård via nätet.

– Det blir en sorts distanssjukvård som komplement till den andra vården för att underlätta för folk som inte vill åka åtta mil enkel väg för att ta ett stick i fingret eller kolla blodtryck, säger distriktsläkaren Catharina Persson Ingvarsson.

Uppkopplade

Inne i rummet ska patienterna logga in med sitt id-kort, och sedan kunna ta blodprov och kolla sitt blodtryck. Det ska finnas en uppkoppling till sjukhuset, och provsvaren rapporteras in till patientens journal. Det kommer även att finnas möjlighet att prata med läkare via videokonferens i rummet.

– Vi hoppas att det här projektet och konceptet ska slå väl ut. I så fall finns det flera andra orter i Västerbottens inland som har behov av det här, säger Thomas Molén, strateg inom Vård på distans.

Närmare och billigare

På sikt hoppas man att projektet ska både spara pengar för landstinget och underlätta för patienterna.

– En tydlig besparing är patientresorna, eftersom patienterna ersätts för resor till hälsocentraler och specialistkliniker. Tanken är att man ska flytta över den besparingen till att utveckla den här typen av arbetssätt som skapar bättre närhet till vården, säger Thomas Molén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.