Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är väldigt stolt över att det så många som brinner för folks rättigheter” – se Socialdemokraternas demonstration i Umeå som blev den första för Dalia Abdulhussein och Alice Eriksson. Foto: Anna Bergman/SVT

Här tågar S under första maj i Umeå – med EU-valet i fokus

Uppdaterad
Publicerad

För Socialdemokraterna i Västerbotten var årets första maj-tåg en slags valupptakt inför EU-valet.

– Hälften av våra väljare röstar inte i EU-valet. Få vet om att det ens är ett val, säger Isak From (S) som är ordförande för partiet i länet.

Riksdagsledamoten Isak From kommer själv att hålla tal i både Åsele och Dorotea – och det är EU-valet som är fokus.

– Ungefär 30 procent av mitt tal handlar om valet. Vi ser en stor potential i att kunna berätta vad vi vill och varför man ska gå och rösta, säger Isak From (S).

Färre tåg i länet

En annan trend i Västerbotten är att på vissa mindre orter har första maj blivit en familjeaktivitet med korvgrillning och lotterier – istället för ett tåg.

– Det beror ju så klart på befolkningsminskningen. Men också på att barnvagnschaufförer och äldre inte vill gå så långt, säger Isak From (S).

Men i Lycksele blir det ett första maj-tåg och här går socialdemokrater och vänsterpartister tillsammans i ett gemensamt tåg.

– Det kommer att märkas i tal och plakat att det är avspark inför EU-valet, säger Ann-Charlott Liljeström (S) som är oppositionsråd i Lycksele.

Första första maj-firandet

I Umeå anordnade både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varsitt förstamajtåg under onsdagen.

För Dalia Abdulhussein och Alice Eriksson, som båda är medlemmar i Umeå socialdemokratiska högskoleförening, var det första gången de firade första maj.

– Det här är något vi brinner för. Det känns som en viktig sak just nu, konstaterar Dalia Abdulhussein.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Lycksele gick förstamaj-tåget från stora bron in till centrum. Foto: Sten Troberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.