Vattenpest kan växa både i sötvatten och bräckt vatten. Under tre års tid testar Länsstyrelsen Västerbotten gigantiska flyttäckningar, bottendukar och slamsugar för att se vilket som fungerar bäst för att bekämpa vattenpesten.
– Vi vill hitta en metod som är bra och som är lätt att återskapa för andra, säger Vanessa Fontana som är projektledare på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Västerbotten.
Norra Sveriges värsta invasiva arter
Vattenpest
Vattenpest är en dybladsväxt som bildar långa slingor med stjälkar. De kan bli upp till ett par meter långa och har centimeterlånga blad som sitter i täta kransar längs stjälken. Den blommar i toppen av stjälkarna med små, cirka fyra millimeter breda, vita eller bleklila blommor från juli till september.
Det första fyndet av vattenpest uppges vara 1872 i Uppsala. Nu är den mycket vanlig i sjöar och vattendrag i hela södra delen av Sverige.
Under 2000-talet har vattenpest även påträffats i Sundsvallsområdet, i Sveriges nordligaste älv (Könkämä älv) samt vid Bottenviken. Den kan växa i sötvatten och brackvatten.
Vattenpest växer snabbt och kan bilda täta bestånd. Det svenska namnet syftar på den egenskapen. En tät massa av vattenpest tar plats och hindrar solljuset att tränga ned i vattnet vilket påverkar livsbetingelser för andra växter. Det kan även förändra miljön för djurlivet.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten