• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Länsttyrelsen personal plockar vattenpest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den konkurrerar ut all annan vegetation” Se de olika sätten att bekämpa invasiva växten vattenpesten. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Här testas metoder att döda invasiva vattenpesten utanför Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten vattenpest söker sig alltmer norrut. Vid Skallön söder om Skellefteå testas olika metoder för att döda den vattenlevande växten.

– Den är jättedålig för den biologiska mångfalden, säger Vanessa Fontana, projektledare.

Vattenpest kan växa både i sötvatten och bräckt vatten. Under tre års tid testar Länsstyrelsen Västerbotten gigantiska flyttäckningar, bottendukar och slamsugar för att se vilket som fungerar bäst för att bekämpa vattenpesten.

– Vi vill hitta en metod som är bra och som är lätt att återskapa för andra, säger Vanessa Fontana som är projektledare på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Vattenpest

Vattenpest är en dybladsväxt som bildar långa slingor med stjälkar. De kan bli upp till ett par meter långa och har centimeterlånga blad som sitter i täta kransar längs stjälken. Den blommar i toppen av stjälkarna med små, cirka fyra millimeter breda, vita eller bleklila blommor från juli till september.

Det första fyndet av vattenpest uppges vara 1872 i Uppsala. Nu är den mycket vanlig i sjöar och vattendrag i hela södra delen av Sverige.

Under 2000-talet har vattenpest även påträffats i Sundsvallsområdet, i Sveriges nordligaste älv (Könkämä älv) samt vid Bottenviken. Den kan växa i sötvatten och brackvatten.

Vattenpest växer snabbt och kan bilda täta bestånd. Det svenska namnet syftar på den egenskapen. En tät massa av vattenpest tar plats och hindrar solljuset att tränga ned i vattnet vilket påverkar livsbetingelser för andra växter. Det kan även förändra miljön för djurlivet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.