De boende i byn har drabbats av bland annat cancer, värk i leder och skelett, kronisk hosta och andningsvårigheter. Foto: Ur dokumentären Blybarnen

Hård FN-kritik mot Bolidens avfall i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska metall- och gruvbolaget Boliden får skarp kritik för verksamhet i Chile av rapportörer från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Runt 12 000 människor har tagit skada av giftigt avfall som fraktades till Chile, hävdar FN. Svenska regeringen tillbakavisar krav.

Bolaget Boliden fraktade stora mängder miljöfarligt avfall, troligen närmare 20 000 ton, till norra Chile och trakten vid staden Arica under 1980-talet. En lokal firma som skulle stå för sluthanteringen gick i konkurs.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat fallet, och kom med en rapport på söndagen som visar att tusentals personer anses ha fått svåra skador av avfallet såsom cancer, hosta och fertilitet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan har tidigare granskats och även behandlats av rättsväsende i både Sverige och Chile. Frågan har också aktualiserats i den svenska dokumentärfilmen Blybarnen, en svensk giftskandal, från 2009.

Borde ej preskriberas

FN-rapportören Marcos Orellana, med specialitet på miljögifter och mänskliga rättigheter, kommer till skarpa slutsatser i FN-rådets 15-sidiga rapport, formellt skrivet som ett brev som förväntas få ett svar.

En fråga som dryftas är rättsansvaret. Orellana och de övriga FN-rapportörerna som deltagit i utredningen anser att rättsfallen inte är preskriberade. Anledningen är att skadeverkningar och konsekvenser av miljögifter pågår under en lång tid. Rapportörerna hänvisar bland annat till utslag i Europadomstolen.

Rapportörerna ser det som nödvändigt att avfallet förs tillbaka till Sverige, alternativt tas om hand i Chile. De som drabbats bör också få hjälp.

Svenskt svar

Sveriges utrikesdepartement och dess presstjänst ger en första kommentar till rapporten:

”Regeringen har tillbakavisat krav på att Sverige ska vidta åtgärder som rör våtverksslammet. Det har gått lång tid sedan det inträffade och frågan har varit föremål för domstolsprövningar i både Sverige och Chile.”

I det svenska svaret till FN:s specialrapportörer framhåller regeringen att den samtidigt ser med oro på situationen i Arica såsom FN beskriver den.

”Det är djupt beklagligt att den aktuella platsen inte är fri från giftiga kemikalier”, skriver regeringen och framhåller att man arbetar aktivt för att ”implementera FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter”.

Drabbade i Arica är dock något lättade över FN:s rapport.

– Vi är väldigt rörda här i dag, det är första gången som man officiellt slår fast att det här rör sig om ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Rodrigo Pino som är talesperson för drabbade familjer till Sveriges Radio Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.