Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skyddar man sig? – hör smittskyddsläkaren Maria Marklund svara på tre frågor om harpest. Foto: Gorm Kallestad/TT, SVT

Många fall av harpest i Västerbotten – smittskyddet: ”Har ingen bra förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av harpest i Västerbotten har de senaste veckorna ökat mycket. På infektionskliniken har man haft en stor ansamling av patienter som är smittade eller misstänks vara smittade.

– Jag har ingen riktigt bra förklaring till varför det är mer fall, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

Det är främst i Västerbottens kustområden som fallen av harpest bekräftas. Bara i augusti har 22 fall registrerats, vilket är fler än vanligt.

– Vi har fler fall jämfört med samma period förra året, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Störst spridning på sensommar och höst

Smittspridningen av harpest brukar vara som störst i slutet av sommaren och under hösten när många rör sig i ute i skog och mark.

– Om man är ute och rör sig mer i skog och mark riskerar man att smittas. Det vanligaste sättet att smittas är via myggbett, men människor kan även smittas genom direktkontakt med ett smittat djur eller genom inandning av damm som är förorenat med sjuka djurs urin eller avföring, säger Maria Marklund.

De vanligaste symptomen är hög feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar, men den kan också resultera i lunginflammation. Om man smittats och insjuknat ska man söka vård.

”Små infekterade sår”

På infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har man fått in många patienter senaste tiden med misstänkt eller bekräftat harpest.

– Hos de patienter som vi tagit emot har infektionerna främst visat sig som små infekterade sår från myggbett med svullna lymfkörtlar eller som lunginflammation, säger Johan Rasmuson, överläkare på infektionskliniken och fortsätter:

– Om man varit utsatt för smitta och insjuknar med symtom som stämmer med harpest ska man söka vård då det finns effektiv behandling.

Harpest

Kallas även tularemi och är en infektion.

Infektionen orsakas av en bakterie som främst finns hos gnagare och harar.

Myggor kan sprida infektionen vidare till människan.

Harpest smittar inte mellan människor.

Infektionen kan behandlas med antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.