Harpesten på ingång – sprids av myggen

Uppdaterad
Publicerad

Harpestsäsongen har dragit igång – och det är myggorna som ligger bakom. Här ger smittskyddsläkaren sina bästa tips för att undvika sjukdomen.

Under de senaste tio dagarna har läkarna på Sunderby sjukhus, i grannlänet Norrbotten, konstaterat nio fall av harpest. Det är mer än dubbelt så många som insjuknade där under hela förra året.

Att fallen upptäcks nu är inte så märkligt, för normalt sett brukar harpesten slå till i augusti och september i samband med bland annat jakt och bärplockning.

Sprider sig via myggbett

Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt bör den som vistas i skog och mark se upp med tanke på att det är mycket mygg i år:

– Det vanligaste sättet att få harpest är via myggbett. Myggen biter gnagare och flyger sedan vidare och biter människor, säger han.

Få dödsfall – men besvärligt efterförlopp

Det är inte särskilt vanligt med dödlighet, men man kan bli ordentligt sjuk i harpest. Dessutom kan konvalescenstiden bli väldigt lång.

– Efterförloppet kan vara riktigt besvärligt, och man kan känna trötthet i flera månader efteråt, säger Nystedt.

Oftast visar sig sjukdomen som ett sår efter ett myggbett. Det ser karaktäristiskt ut, ett vallartat sår, och patienten blir sjuk i hög feber och lymfkörtlarna kan svälla.

– I akuta fall så behandlar man med antibiotika då det är en bakteriell infektion.

Hur ska man undvika det?

– Det bästa är att skydda sig från myggbett. Ha långärmat och långbyxor på sig. Myggstift förstås, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Hör mer i inslaget ovanför.

Skillnad på harpest och sorkfeber:

Harpest

Harpest smittar framförallt via myggbett, men kan också smitta via ett sjukt djur, damm eller smittat vatten. Kommer smittan från ett myggbett så kan ett sår uppstå med vallar runt, och sen får man feber och svullna lymfkörtlar.

– I vissa fall kan såret bli en böld som erupterar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Harpest är en bakteriesjukdom och behandlas ofta med antibiotika.

Sorkfeber

Sorkfeber är en virusinfektion som läker ut av sig själv, men som kan bli långdragen.  Man får influensaliknande symptom, smärta i rygg och mage och njurfunktionen påverkas. Har man en gång haft sorkfeber så är man immun och den smittar inte mellan människor.

–  Sorkfeber smittar genom att man andas in damm där sorkar urinerat, tex när man hanterar ved eller när man städar sommarstugan, säger Anders Nystedt.

* Båda  sjukdomarna är anmälningspliktiga. Dvs att din läkare måste meddela smittskyddsinstitutet och smittskyddsläkaren i ditt landsting om denna vet att du är smittad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.