En man med sammanbiten min tittar rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fler patienter med infektionssymtom som söker hjälp nu än under covidtiden” – hör akutchefen Ferenc Sari berätta om läget. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Hårt tryck på akuten i Skellefteå: ”Jättemånga sjuka barn som kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Influensan har slagit till med full kraft samtidigt som smittspridningen av covid-19 ökar. Nu upplever akutmottagningen i Skellefteå ett hårt tryck med massor av patienter – varav många barn.

– Det är jättemånga som söker hjälp, vi har inte tillräckligt med resurser för att möta det tryck vi upplever nu, säger Ferenc Sari, verksamhetschef på akutmottagningen i Skellefteå.

Många är sjuka i Västerbotten, framförallt boende vid kusten. Det märks av tydligt inom skolan där många barn och lärare är sjuka, men även hos smittskydd som har koll på smittpsridningen.

Nu flaggar akuten i Skellefteå för ett hårt tryck och ett stort inflöde av patienter, där många har luftvägsinfektion.

Söker sig till akuten i onödan

– Det är många oroliga föräldrar som kommer in, en del blir missnöjda när vi skickar hem dem med råd om egenvård, säger Ferenc Sari, verksamhetschef på akutmottagningen i Skellefteå.

I söndags tog akuten i Skellefteå emot 108 patienter där 30 av dem hade misstänkta infektioner. 64 av patienterna kunde hanteras av sjuksköterskor på akuten – vilket innebär att de sökt sig till akuten i onödan.

– Det är inte alltid motiverat att komma till akuten. Dessa personer behövde inte sjukhuset specialistkompetens, säger Ferenc Sari.

På grund av att så många söker hjälp blir det långa väntetider på akuten.

– Överväg om du behöver akut hjälp nu, eller om det kan vänta till nästa dag då hälsocentralen kan ta hand om det.

Saknar resurser för att bemöta trycket

Har ni bemannat upp på grund av det hårda trycket?

– Nej, vi har också sjukdom bland personalen. Även med normal beläggning har vi inte tillräckligt med resurser för att bemöta det tryck vi upplever nu.

På akuten i Umeå upplever man än så länge inget ökat tryck på grund av influensa eller covid-19.

– Det är ett normalt flöde av patienter, men vi befarar att vi också får det intensivt framöver, säger Paula Johagen, verksamhetschef för akuten på Nus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.